Constantin Brâncoveanu, omul actiunilor cumpatate care a sustinut independenta Tarii Romanesti
Articol de Vicentiu Andrei, 9 noiembrie 2015, 07:20
Constantin Brâncoveanu a fost domnul Tarii Românesti între anii 1688 si 1714, el având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române.
Faptul ca a provenit dintr-o mare familie de boieri si ca era nepotul domnitorului Serban Cantacuzino l-a pus in situatia de a mosteni si mai apoi de a spori o avere considerabila, ceea ce i-a permis sa sustina o politica financiara de independenta a Tarii Romanesti.
Pe de alta parte numeroasele sale proprietati imobile, bunurile mobile si sumele de bani depuse la banci din strainatate au si atras atentia reprezentantilor marilor puteri care inconjurau Muntenia.
Tocmai de aceea Brâncoveanu a fost omul actiunilor cumpatate, el evitând sa se pozitioneze decisiv în tabara imperiala austriaca, alegand sa „cumpere” bunavointa turcilor prin plata regulata a darilor si prin „bacsisuri” varsate chiar catre insusi sultan, caruia domnul Tarii Romanesti ii trimitea regulat sume mari de bani, dincolo de diversele forme de plati tributare.
Abilitatea sa de politician s-a vazut si in faptul ca zeci de inalti functionari de la Constantinopol erau platiti de catre domnitorul roman pentru a fi „intelegatori” cu Tara Romaneasca, ceea ce i-a adus supranumele de „Altin Bey” (printul aurului).
Constantin Brancoveanu si-a depasit cu mult epoca, el intretinând o retea de agenti si spioni în toata Europa, domnul muntean fiind astfel informat asupra stirilor de pe întregul continent si informand la randul sau simultan taberele rivale.
Citeste AICI continuarea povestii vietii lui Constantin Brâncoveanu!
Radio Romania Regional va prezinta proiectul Eu Aleg Romania, 100 de români pentru istoria lumii.
100 de personalitati din cultura sau stiinta care au marcat dezvoltarea lumii si au îmbogatit cunoasterea universala.