Mugur Isarescu insista pentru un guvern tehnocrat
Articol de , 9 noiembrie 2015, 18:21
Presedintele Iohannis a inceput astazi a doua serie de discutii cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Asta se stia de saptamana trecuta.
Noutatea consta in aceea ca astazi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a pronuntat si el, pentru prima oara de la caderea guvernului Ponta, in mod clar in favoarea unui guvern de tehnocrati.
Ce spune Mugur Isarescu
Nu a facut o conferinta de presa speciala pentru acest lucru, dar a profitat de faptul ca era conferinta de presa in care BNR a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei.
Guvernatorul este dintotdeauna prudent in exprimarea opiniilor, dar cred ca a sesizat ca marea amajoritate a comentatorilor inclina spre un guvern tehnocrat, asa ca si-a facut calculele ca nu va produce valuri daca sustine si el acelasi lucru
Isarescu a facut astazi un pas in plus fata de pozitia afirmata saptamana trecuta. La momentul respectiv el a cerut doar un guvern care sa mentina actuala politica pentru a pastra situatia economica buna in care ne aflam.
Astazi, in schimb, el a declarat ca “un guvern de tehnocrati poate face fata, daca i se da un mandat clar si limitat. Nu poti sa le ceri orice! Cateva obiective: alegeri clare, linistite, pastrarea stabilitatii macroeconomice si crestere economica. Desigur si cu ambitia de a mai face ceva si pentru mediul de afaceri (….). Va lua timp, cu reformele structurale. Cam greu le faci într-un an electoral”.
Guvernatorul BNR este multumit de bilantul sau ca premier
Mugur Isarescu este mandru de rezultatele guvernului sau care a venit la conducere in anul 2000, intr-o perioada in care, afirma el, nu exista stabilitate, nici crestere economica, inflatia si deficitele erau mari, erau numeroase dezechilibre, iar finantarea lipsea total.
“De bine de rau am revenit la un minim de crestere economica, dezechilibrele s-au limitat si alegerile au fost libere si corecte. De ce nu ar fi si în 2015?” s-a intrebat el rhetoric
Sefuil BNR a lasat sa se inteleaga ca institutia pe care o conduce ar putea furniza oricand premierul technocrat, dar a precizat clar ca nu trebuie sa mai conteze nimeni pe el: “Cererile din piaţă sunt, în definitiv, pentru tineri! Altă generaţie, alte aspiraţii”.
Cum a rezistat piata financiara la o saptamana de fierbere politica
Leul s-a tinut bine, cel putin pana acum.
Investitorii inca au incredere ca actuala politica va continua, nu s-au grabit sa plece din Romania, asa incat cursul de schimb a fost afectat foarte putin: intre 3 octombrie si astazi, leul a pierdut doar 0,5% in fata euro, adica s-a devalorizat cu doi bani si jumatate.
Si Bursa din Bucuresti a rezistat bine: indicele general BET a scazut intr-o saptamana cu numai 0,7%, iar indicele BET-FI compus din cele 5 SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a pierdut intr-o saptamana doar 1%.
Foarte important este sa pastram rezultatele bune de pana acum in colectarea veniturilor la bugetul de stat
Ce rezultate anunta ANAF
Rezultatele la 9 luni sunt foarte bune, pentru ca guvernul Ponta, din dorinta de a creste salariile si a scadea taxele fara sa fie acuzat ca arunca in aer deficitul bugetar, a pus presiune pe ANAF si asta s-a vazut imediat.
Desi guvernul a decis si scaderea CAS cu 5pp, si neimpozitarea profitului reinvestit, si diminuarea taxei „pe stalp”de la 1,5% la 1%, si cresterea varsamintelor la Pilonul II de pensii private si scaderea TVA la alimente la 9%, in primele 9 luni din 2015, s-au colectat, totusi, la bugetul de stat cu 7,8% mai multe venituri.
Adica, in cifre absolute, vre-o cu 10,6 miliarde lei in plus, adica 2 miliarde si jumatate de euro mai mult decat s-au colectat in perioada similara a anului trecut.
Din cate spune ANAF meritul principal al acestei cresteri revine intensificarii inspectiilor fiscale in colaborare cu Inspectia Muncii, inspectii care au obligat multi patroni sa oficializeze multe locuri de munca “la negru”.
Culmea, desi de la 1 iunie TVA-ul la alimente si bauturi nealcoolice a scazut la 9%, pe ansamblul primelor 9 luni incasarile din TVA au crescut cu 12,5% fata de aceeasi perioada de anul trecut.
Indiferent care vor fi motivatiile sale, chiar daca nu si-a asumat el insusi cresterea salariilor si scadarea taxelor, trebuie ca viitorul guvern sa nu slabeasca ritmul de colectare actual, ba chiar sa-l intensifice.
Nu ar fi greseala mai mare decat ca viitorul guvern sa spuna: “Nu-mi pasa de angajamentele celor dinainte, nu sunt ale mele, asa ca n-am nicium motiv de a continua sa pun presiune pe ANAF si pe contribuabili”.