Polistirenul expandat nu arde, dacă este ignifugat!
Articol de Mircea Apostolescu, 10 noiembrie 2015, 13:28
Conform reprezentanților Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat (ROMEPS) polistirenul expandat ignifugat este un material sigur, deoarece nu arde cu flacără, ci se topește, iar fumul nu este toxic. Mai mult, prin încadrarea sa într-un sistem de izolație termică, adeziv, masă de șpaclu, tencuială decorativă, rezistența la foc a polistirenului crește, spun cei de la ROMEPS.
Sorin Cristea, consultant tehnic al Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat spune, însă, că a descoperit pe piață și polistiren expandat care nu îndeplinește cerințele legale de rezistență la foc. Tentația de a folosi polistiren expandat neignifugat există deoarece acesta este mai ieftin decât cel rezistent la foc, explică Cristea.
Foarte important pentru rezistența la foc a polistirenului este și modul în care acesta a fost aplicat pe fațada imobilului. Dacă executantul lucrărilor lipește plăcile de polistiren doar în puncte, asemene unor ‘mămăligi”, în spatele acestuia se formează un culoar de ventilație, care permite propagarea focului. Constructorii ar trebui să aplice adeziv și pe marginile plăcilor de polistiren, spune consultantul Ligii Habitat.
Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții, spune că, în mod oficial, în România nu se folosește polistiren expandat neignifugat pentru izolarea termică a blocurilor. Cu toate acestea, Georgescu sfătuiește asociațiile de proprietari ale căror imobile ar urma să intre în reabilitare termică să își angajeze un responsabil de șantier care să urmărească dacă materialele folosite pe șantier corespund specificațiilor din caietul de sarcini și dacă se respectă toți pașii tehnologici și toate condițiile pentru efectuarea lucrării, dar și dacă execuția este de calitate. El a afirmat că, în sectorul 2 există blocuri a căror termoizolație s-a deteriorat, din cauza proastei calități a lucrărilor, și care vor trebui refăcute în primăvara următoare.