Targul de Turism: ce vacante cauta romanii
Articol de , 13 noiembrie 2015, 18:33
Situatia politica pare sa se fi linistit in sensul ca toata lumea asteapta ca Dacian Ciolos sa-si anunte guvernul, care guvern foarte probabil va fi aprobat de Parlament.
Pe acest fundal pica bine ce mai noua stire primita astazi de la Oficiul European de statistica (Eurostat)
Ce spune Eurostat
Romania a avut in trimestrul al treilea din acest an cea mai mare crestere a PIB-ului din Uniunea Europeana in comparatie cu trimestrul precedent, adica + 1,4%.
Pe locurile urmatoare s-au situat Slovacia, cu +0,9% si Bulgaria, cu +0.7%
In comparatie cu trimestrul al treilea din 2014, Romania a avut o crestere economica de +3,6%, la acelasi nivel cu Polonia.
Din Uniunea Europeana doar Cehia a avut o crestere anuala mai mare, cu un record de + 4,3%.
Bolnavul economic al Europei incepe se devina Finlanda, cu o scadere a PIB-ului de -0,7% intr-un an, care scadere, oricat de greu ar fi de crezut, este mai profunda decat cea a Greciei (-0,4%).
Vesti bune din Germania, cu o crestere de +1,7% pe an, ceea ce inseamna ca motoruil economic al Europei reincepe sa se tureze.
Vesti bune si din Franta, cu o crestere anuala de +1,2%.
Dar cel mai bine dintre toate tarile zonei euro s-a simtit Spania, care a crescut cu 3,4% intr-un an.
Ce oferte la Targul de Turism al Romaniei(TTR).
Pana duminica, la Romexpo se desfasoara cea de-a 34-a editie a TTR
Sunt prezente 220 de firme si 16 tari, iar organizatorii mizeaza pe minim 15.000 de vizitatori.
Se vand si pachetele pentru iarna aceasta, in primul rand Craciunul si Revelionul, in tara si in strainatate, dar si vacantele de anul viitor
Se ofera reduceri de până la 50% la cazare pentru pachetele charter ale verii 2016, rezervari pentru vacanta anului 2016 cu numai 99 euro avans, sau discounturi de pana la 150 euro/cameră pentru orice pachet turistic in destinatii exotic.
Dupa cate spun profesionistii din turism, in aceasta perioada printre cele mai solicitate pachete de servicii turistice sunt pentru Revelionului in Republica Dominicana, Dubai, Maldive, Mauritius, sau Thailanda
Se cauta si revelionul in staţiuni de schi din Austria, Bulgaria sau Romania.
Cererea este mare şi pentru pachetele turistice pentru Craciun, atat în Romania cat şi în Europa, dar şi pentru vizitarea pietelor de Craciun din diverse capitale europene.
Valoarea medie a unui pachet de servicii turistice pentru petrecerea sarbatorilor in strainatate este de 1.100 euro/persoana, în timp ce pentru sarbatorile in România aceasta ajunge la 250 euro/persoana,
Ce astepra profesionistii din turism de la guvernul Ciolos
Sunt trei categorii mari de cereri.
1.TVA redusa la 9%
In ianuarie 2015, Guvernul a redus TVA la 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive, dar agentiile de turism si hotelierii vor reducerea TVA si pentru celelalte servicii turistice.
2.Simplificare obrtinerii vizelor pentru turistii din tarile non-UE
Agentiile de turism cer simplificarea acordarii vizelor in special pentru turistii din China, Rusia si tari arabe. In prezent, turistii chinezi si cei din aterile arabe obtin greu viza pentru Romania.
Si mai greu este pentru turistii provenind din Iran. Prin comparatie, in cursul verii trecute la Varna, in Bulgaria, a sosit cate un avion plin de turisti iranieni pe zi, pentru ca Bulgartia da viza pentru iranieni in cateva zile, in timp ce Roamnia da viza in cateva saptamani, in cel mai bun caz
3.O prima pentru agentiile care aduc turisti straini in Romania.
Turoperatorii afirma ca daca statul tot nu-i ajuta in niciun fel sa faca publicitate in strainatate pentru pachetele turistice din Romania, nu-i ajuta sa participe la Targuri internationale de turism, macar statul sa acorde o prima pentru agentiile care aduc turisti straini in Romania,
Cand o sa putem oferi pe litoral acelasi servicii ca in Turcia, la aceleasi preturi
Niciodata nu vom putea intra in competitia pret/calitate cu Turcia, sau Egiptul, nici noi nici restul tarilor din Uniunea Europeana
Pentru ca in toata Europa plajele sunt publice.
In plus, in toate statiunile din Europa, sunt 3 sau 4 sau 5 hoteluri pe acelasi tronson de plaja, in timp ce in Turcia, sau in Egipt sau in Tunisia exista un singur hotel pe un tronson de plaja.
Romania are si dezavantajul unui sezon estival prea scurt pentru a putea recupera investitii mari. La noi sezonul de vara dureaza maximum 3 luni, eventual 4, in timp ce in Grecia dureaza 8 luni, in Tunisia, sau Turcia dureaza 10 luni, iar in Egipt dureaza 12 luni.
Deci nu exista timp sa amortizam investitii mari cu preturi mici la servicii.