Petru Poni, fondatorul şcolii româneşti de chimie, „părintele chimiei minerale”
Articol de Vicentiu Andrei, 15 noiembrie 2015, 10:39
Petru Poni s-a născut în anul 1841 în satul Secăreşti, comuna Cucuteni, din judeţul Iaşi, iar parcursul său profesional începe la Facultatea de Drept şi Litere din cadrul Universităţii din Iaşi.
La doar 18 ani, în 1859, Petru Poni obţine o bursă de studii în Sorbona, anul în care savantul moldovean se dedică total disciplinelor din sfera reală.
În Franţa îşi însuşeşte cunoştinţele teoretice şi practice de chimie şi fizică.
Datorită lui Petru Poni se studiază chimia în limba română, el fiind cel care a pus bazele terminologiei şi nomenclaturii chimice în limba română și a ținut primul curs de chimie la nivel academic la Universitatea din Iaşi.
Petru Poni a publicat și primele manuale de fizică și de chimie în limba română.
Ca profesor la Universitatea din Iaşi a rămas vreme de 33 de ani.
În 1897, Petru Poni, împreună cu Alexandru Obregia, a înfiinţat primul laborator de chimie după model german, iar în 1903 introducea cursul „Studiul chimic al petrolului”.
Cercetările sale s-au concentrat cu o atenţie deosebită şi asupra uneia dintre cele mai importante bogăţii ale subsolului nostru, petrolul.
În istoria ştiinţifică a României este cunoscut ca fiind chimistul care a acordat o atenţie specială studierii compoziţiei apelor minerale de pe teritoriul ţării noastre, o cercetare desfăşurată timp de 12 ani, străbătând ţara de la un capăt la celălalt.
A analizat peste 80 de minerale culese din diferite regiuni ale ţării, a descoperit două minerale noi, denumite de el broștenită și badenită, a studiat toate varietăţile de chihlimbar din România, toate zăcămintele de sare.
Efectele terapeutice ale Lacului Amara au fost descoperite tot de chimistul ieşean Petru Poni.
Scria în studiile sale despre Lacul Amara că „apa este incoloră, opalescentă, gust foarte sărat, amar totodată, miros slab de hidrogen sulfurat”.
Petru Poni a descoperit că în apă există nămol sapropelic, cu efecte benefice în combaterea afecţiunilor reumatismale.
Citeste in continuare AICI totul despre Petru Poni!
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor.
100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală.