Guvernul Ciolos aprobat cu peste 75% din voturi
Articol de , 17 noiembrie 2015, 18:28
Guvernul condus de Dacian Ciolos a fost aprobat in aceasta dupa-amiaza de Parlament, cu o majoritate absolut remarcabila, de pste 75%, la numai cateva ore de la incheierea audierilor ministrilor propusi in Comisiile de specialitate ale celor doua Camere.
Ce va pastra noul guvern de la vechiul guvern in materie de decizii economice
Asta se va vedea atunci cand guvernul Ciolos se va prezenta in Parlament cu legea bugetului pe 2016
Dar, din declaratiile de pana acum se pot trage niste concluzii.
In primul rand, si cel mai important lucru, Dacian Ciolos spune ca va pastra Codul Fiscal cu reducerea generala de TVA de la 24% la 20% si cresterea deficitului bugetar pana la 2,5% din Produsul Intern Brut.
Asta inseamnna ca accepta ideea ca o sa intre, nu neaparat in conflict, dar in noi negocieri cu FMI si cu Bruxelles-ul pentru schimbarea tintelor de deficit bugetar pentru 2016 si pentru anii viitori
Apoi tot el vrea sa mentina presiunea pe ANAF sa creasca eficienta colectarii veniturilor la bugetul de stat
In fine, dar nu cel mai putin important, Dacian Ciolos a declarat de fata cu PSD ca nu vrea sa darame totul adica sa dea afara toti responsabilii la toate nivelurile din institutiile de stat si din administratia publica ca sa puna altii noi
E vorba de a pastra coerenta functionarii unor institutii.
In orice tara, la schimbarea unui guvern se schimba ministrii si secretarii de stat, de la nivel de director de directie in minister in jos sunt pastrati functionarii pentru ca cineva trebuie sa stie ce si cum functioneaza sau nu functioneaza, ce s-a decis in trecut, care sunt relatiile cu alte instititutii si cu salariatii din teritoriu etc.
Ministrii, secretarii de stat, sau, eventual, directorii de servicii speciale vin cu niste prioritati politice, dar mai intai trebuie sa afle care este situatia pe teren, in tara, la nivelul cel mai de jos de actiune. Or aceste lucruri nu le pot afla decat daca pastreaza oamenii care au lucrat pana atunci in acele domenii, care au acumulat deja un bagaj de cunoastere a realitatilor.
Numai comunistii credeau ca nu este important sa te pricepi la ceva, important este sa fii fidel partidului si atunci te vei descurca in orice imprejurare.
Vor fi pastrate cresterile salariale
Noua ministra a finantelor, Anca Paliu, a spus in audierea in Comisii ca DA, adica le va pastra, si pentru asta va renegocia tintele de deficit gbugetar.
Ramane de vazut daca raspunsul este DA si pentru cresterea de 10% pentru toti bugetarii decisa pe ultimii metri de fostul guvern, care crestere a fost aprobata in cvasiunanimitate de Parlamnent, dar nu a fost inca promulgata de Klaus Iohannis din cate stiu eu.
Dar pare clar ca nu se va renunta la cresterea cu 25% a salariilor medicilor de la 1 octombrie si de 15% a salariilor profesorilor de la 1 decembrie.
Dar pasi ulteriori de crestere vor fi asumati numai prin proiectul de buget
Cand va fi prezentat proiectul de buget pe 2016?
Este greu de spus, oricum trebuie sa fie repede.
Deja ministrii demisionari isi pregatisera mai mult sau mai putin complet proiectele de bugete pentru ministerele lor in 2016, asa ca nu cred ca vreunul dintre noii ministri va sterge totul cu buretele si va incepe de la zero.
Apoi, ramane de vazut daca noul guvern va pastra reducerea de TVA la apa la 9% si reducertea impozitelor pe dividende la 5%. Cel putin reducerea impozitelor pe dividende era foarte dorita de mediul de afaceri si a fost foarte bine primita
Ce alte decizii economice au mai anuntat noii ministri
Costin Borc, ministrul economiei a repetat ceea ce stim si anume ca exportam prea multa materie prima si prea putine produse procesate. Deci presupun ca va lua masuri pentru dezvoltarea industriei prelucratoare.
Apoi tot el a lasat sa se inteleaga ca vrea sa readuca in minister si in companiile de stat oamenii competenti. Asta ar putea sa insemne marire de salarii pentru anumite functii.
Costin Borc s-a angajat explicit sa dezvolte si turismul.
La randul sau, ministrul energiei, Victor Grigorescu a declarat ca va impune criterii de performanta in primul rand directorilor de companii.
El a mai afirmat ca va continua sa sprijine productia de carbune si ca sustine actualul mix energetic al Romaniei care acorda tarii noastre independenta energetica. Asta ar putea sa insemna ca va fi continuat proiectul de la Cernavoda, unde tocmai am semnat un protocol cu chinezii, pentu o investitie de aproape 7 milairde de euro.
Deasemenea, probabil ca vor fi continuate negocierile pentru grupul de 500 MW de la Rovinari , unde suntem in discutii tot cu chinezii ca si proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti