Bancile esentiale pentru Romania
Articol de , 19 noiembrie 2015, 08:54
BNR a publicat lista celor 10 banci „de importanta sistemica” pentru Romania.
Acestea sunt : BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank si Bancpost.
Conform viceguvernatorului BNR Liviu Voinea „Identificarea bancilor de importanta sistemica face parte din procesul de convergenta a sistemului bancar romanesc catre un sistem bancar european integrat”.
Conform cerintelor Bruxelles-ului, toate bancile nationale din Uniunea Europeana au obligatia sa publice lista bancilor de importanta sistemica, o data pe an.
Bancile de importanta sistemica la nivel global care sunt prezente si in Romania sunt ING, BRD (ca parte a grupului Societe Generale) si Unicredit, scrie Finzoom.ro
Dar BRD si Unicredit Romania sunt persoane juridice romane, doar ING fiind persoana juridica straina reprezentata in tara noastra la nivel de sucursala, mai precizeaza aceeasi sursa.
Conform directivelor UE, o institutie de importanta sistemica este „o institutie al carei faliment, sau a carei functionare defectuoasa ar putea declansa un risc sistemic”.
In ciuda unor afirmatii, termenul de „banca sistemica” nu inseamna automat ca respectiva banca este „prea mare pentru a fi lasata sa moara” si deci va fi salvata de la faliment cu orice pret (adica din banii contribuabililor), asa cum s-a facut in trecut pentru unele banci occidentale.
Guvernele pot eventual sa decida, dar nu sunt in niciun fel obligate, sa suporte costurile de redresare ale unei banci sistemice intrate in faliment.
In mecanismele de rezolutie din UE, in caz de faliment al unei banci, actionarii sunt primii care suporta costurile si abia apoi celelalte categorii de participanti (de exemplu cei care au depozite de peste 100.000 euro in banca respectiva).
Cei cu depozite de pana in 100.000 de euro inclusiv isi vor primi integral banii inapoi, conform directivelor europene.
Avand in vedere importanta bancilor sistemice, reglementarile UE introduc si o cerinta de capital suplimentar pentru ele, de 1-2 puncte procentuale, insa bancile din Romania au o deja o capitalizare mai mult decat suficienta.