Fumatul afectează memoria
Articol de Stefania Grigore, 25 noiembrie 2015, 12:40
Oamenii de ştiinţă susţin că, în afară de efectul nociv asupra sănătăţii, fumatul are o influenţă negativă şi asupra memoriei. Până acum s-a constatat că tutunul distruge plămânii, inima și tenul și stimulează dezvoltarea anumitor tipuri de cancer și a patologiilor cardiovasculare. Se pare, însă, că el atacă în mod serios şi creierul, în primul rând prin deteriorarea memoriei.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că există chiar o relație directă între fumat și modificări la nivelul creierului. Procesul de îmbătrânire duce la o erodare treptată a straturilor exterioare ale creierului, un proces care se accelerează foarte mult sub acţiunea tutunului. Zonele afectate sunt situate în regiunea anterioară cortexului cerebral care este responsabil pentru memorie, atenţie şi concentrare.
Aceste constatări, care se bazează pe scanarea creierelor a 500 de persoane cu vârsta medie de 75 de ani, ar putea confirma teoria că fumatul stimulează procesele degenerative la nivelul creierului. Astfel, creierul fumătorilor a fost mult „mai subţire” decât creierul nefumătorilor, dar, de asemenea, decât cel al persoanelor care s-au lăsat de fumat. Rezultatele studiului, publicat în revista „Molecular Psychiatry Journal”, sugerează, totodată, că renunțarea la fumat are efecte pozitive imediate asupra creierului.
Procesul de vindecare a ţesutului creierului este vizibil doar în câteva săptămâni după renunţarea la fumat, menţionează doctorii. Ei reamintesc că acest obicei prost crește riscurile de demență, dar subliniază că procesul poate fi ușor inversat – este suficient să se renunţe la tutun.