Bancherii ameninta cu blocarea pietei imobiliare
Articol de , 26 noiembrie 2015, 18:43
Legea votata de Parlament privind creditele ipotecare, supranumita si “legea darii in plata” a provocat o veritabila furtuna in randul analistilor financiari si, mai ales, in mediul bancar.
Bancile spera acum sa-l convinga pe presedintele Klaus Iohannis fie sa retrimita legea in Parlament, fie sa sesizeze el insusi Curtea Constitutionala sub motiv ca actul normativ ar fi contrar Constitutiei.
Ce spune legea
Legea votata ieri permite ca o persoana care s-a imprumutat la banca cu credit ipotecar pentru a-si construi, sau a-si cumpara, o casa, sau un teren, si nu mai poate plati datoria, sa aiba dreptul sa treaca in proprietatea bancii numai imobilului, sau imobilele care au fost ipotecate.
Prin comparatie, in prezent legea spune ca daca imobilul sau imobilele ipotecate nu acopera datoria, banca poate sa execute silit si alte bunuri ale datornicului, inclusiv veniturile actuale si viitoare.
Initiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir sustine ca peste 800.000 de familii vor beneficia de acesta schimbare.
De remarcat ca proiectul de lege a fost semnat de parlamentari PNL, PSD, UDMR, ALDE si ai minoritatilor, ceea ce explica usurinta cu care au fost adoptat ieri
Ce argumente invoca bancile ca sa se opuna
Bancherii spun ca este o lege „cu dedicatie” pentru speculatorii imobiliari.
Ei au amenintat ca daca legea va intra in vigoare creditele se vor scumpi foarte mult pentru ca vor fi nevoiti sa-si ia masuri suplimentare de siguranta fata de situatia actuala, adica vor scumpi creditele.
Altfel spus bancherii ameninta ca, daca va fi promulgata legea, atuncim piata imobiliara si piata constructiilor de locuitne, care sunt in prezent in plina expansiune inclusiv datorita ieftinirii creditelor bancare, se vor bloca din nou
Si Mugur Isarescu s-a opus proiectului de lege: „Intreb si eu public: cine va mai acorda credite imobiliare daca se preconizeaza prin lege ca rambursarea se va face in cladiri? Aceasta initiativa omoara din start creditarea viitoare. In consecinta, solutiile de tipul „credit dupa nevoi, rambursari dupa disponibilitati” dezechilibreaza balanta intre debitorii actuali si viitori (…). Este subminata viabilitatea activitatii bancare”
Guvernatorul a mai afirmat ca bancile nu urmaresc acumularea de proprietati imobiliare, nu sunt dezvoltatori imobiliari, nici agentii imobiliare.
Alt argument al bancherior este ca legea nu raspunde unei probleme sociale, ci ii avantajeaza pe cei care au cumparat imobile inainte de criza din 2009, in scop speculativ,
Adica ei sustin ca s-au cumparat pe ipoteca, de catre persoane fizice, terenuri, apartamente, case de vacanta, terenuri agricole totul in scop speculativ, iar acum speculatorii s-au pacalit.
Sunt valabile argumentele bancherilor?
Mai intai de toate, este greu de spus daca majoritatea celor care au ajuns in incapacitate de a plati creditul ipotecar sunt speculatori, asa cum sustin bancherii, sau nu.
Ar trebui cercetate toate listele de datornici, in primul rand ca sa se vada daca sunt intr-adevar 800.000 asa cum sustine initiatorul legi.
Daca sunt intr-adevar 800.00 atunci este de bun simt ca nu pot sa fie 800.000 de speculatori imobiliari ci marea majoritate sunt oameni care pur si simplu si-au dorit o casa.
Dar chiar daca s-ar dovedi ca sunt mult mai putini de 800.000 si ca majoritatea sunt speculatori, intrebarea de bun simt este: Cine i-a incurajat in 2007-2008 sa cumpere, cine le-a dat bani?
Daca in 2007-2008 preturile imobiliare au explodat asta a fost si din cauza ca bancile erau foarte dispuse, la acel moment, se dea bani.
Cand sunt bani prea multi pe piata, evident ca preturile urca necontrolat.
Chiar si daca s-ar dovedi ca majoritatea celor care au credite ipotecare au cumparat acele bunuri doar in scop de specula, bancile au si ele partea lor de responsabilitate, asa ca este cinstit sa suporte si ele niste pierderi pentru ca au fost darnice cu creditarea sperand sa se imbogateasca, nu din altruism
Adica au gandit, in fond, la fel cum au gandit si speculatorii.
In ce priveste afirmatia lui Mugur Isarescu ca bancile nu vor sa acumuleze proprietati imobiliare replica de bun simt este ca in orice tara din lume bancile trebuie sa fie pregatite si pentru situatia, perfect posibila, in care acumuleaza proprietatile celor care nu-si pot plati ipoteca
Ce restante au romanii la credite
BNR a pubilicat cifrele privind restantele la credite la sfarsitul lunii octombrie, dar pe ansamblu, adica si persoane fizice si societati comerciale.
Conform BNR restantele s-au redus: la creditele in lei ponderea restantelor a scaszut la 8,73% in octombrie, de la nivelul de 9,16% în septembrie, iar la creditele in valuta, ponderea restanțelor a scazut în octombrie la 11,96%, de la 12,09% cat erau in septembrie
Restantele la creditele in lei au scazut si in Regiunea Bucuresti-Ilfov: cu 6,3% în octombrie față de septembrie
La creditele în valută, restantele în Bucuresti-Ilfov au scazut cu 1,58% in octombrie fata de septembrie.
Cati bani au romanii in banci
Scandalul creditelor ipotecare vine intr-o perioada in care romanii reusesc sa depuna in banci din ce in ce mai multi bani (+8,8% intr-un an, dupa cum afirma BNR) desi dobanzile sunt minuscule.
Din datale BNR reiese ca in total romanii persoane fizice au in prezent depusi in banci, in lei si in valuta, echivalentul a circa 142 de miliarde de lei,
Din aceasta suma, locuitorii din Bucuresti-Ilfov detin putin peste 50 de miliarde de lei, adica peste 35%.
Bogatia se concentreaza in Capitala, ceea ce nu este bine.
Nu este bine ca 35% din bani sa fie concentrati in mai putin de 1% din suprafata tarii, pentru ca inseamna ca exista regiuni intinse foarte sarace.