Eurostat: Romania are ferme prea multe si prea mici
Articol de , 27 noiembrie 2015, 19:21
Romania are cel mai mare numar de exploatatii agricole din Uniunea Europeana, dar aceste exploatatii sunt printre cele mai mici ca dimensiune. Asta a anuntat ieri Oficiul European de Statistica
Campioni la numarul de exploatatii agricole
Conform datelor Eurostat pentru anul 2013, Romania are 7,5% din suprafata agricola a Uniunii Europene, dar are 33,5% din numarul total al fermelor, circa 3 milioane 700 de mii.
Prin comparatie, Polonia are 8,3% din suprafata agricola a Uniunii Europene, dar numai 1 milion 400 de mii de gospodarii
Asta inseamna ca fermele romanesti sunt printre cele mai mici, ca dimensiune medie, din toata Europa, adica o medie de 3,6 hectare. Numai Malta si Cipru au firme mai mici decat cele din Romania, dar Malta si Cipru nu reprezinta niste puteri agricole, asa cum ar trebui sa fie Romania.
Pana si Grecia are ferme mai intinse decat Romania
Ce suprafete au fermele din restul Europei
Media in UE este de 16 hectare/ferma
In frunte se afla Cehia, unde suprafața medie a unei gospodării agricole era în 2013 de 133 de hectare, urmata de Marea Britanie, 93,6 hectare, Slovacia, 80,7 hectare, Danemarca, 67,5 hectare, si Luxemburg, 63 de hectare,
Cele doua mari forte agricole al Europei, adica Franța și Germania, au ferme de peste 58 de hectare in medie.
Polonia, concurenta Romaniei in Europa Centrala si de Est ca potential agricol, are ferme medii de 10 hectare.
Vestea buna este ca numarul fermelor din Romania, intre 2003 si 2013, a scazut cu aproape 20%, ceea ce insemna ca fermele incep sa se concentreze in suprafete care pot fi exploatate modern, adica rentabil.
Vestea proasta, si la noi si in toata Europa, este ca tinerii nu mai vor sa se ocupe de agricultura
Populatia de fermieri imbatraneste
In 2013 aproape 1 din 3 sefi de exploatatii agricole din UE aveau peste 65 de ani.
In Romania, 65% din fermieri au peste 55 de ani, in timp ce pe totalul Europei fermierii de peste 55 de ani reprezinta 55% din total.
Prin comparatie cu Romania, celelalte puteri agricole europene au fermieri mult mai tineri.
In Germania doar 36% din fermieri au peste 55 de ani, in Franta doar 39% iar Polonia are cei mai tineri fermieri: doar 34% dintre ei au peste 55 de ani.
Care este solutia
Concentrarea fermelor in exploatatii mari, de minim 50 de hectare, daca nu chiar de 130 de hectare cum sunt in Cehia.
Asta va permite culturi moderne, rentabile, cu masimi agricole de productivitate mare. O exploatatie de 50 de hectare si peste are si bani ca sa-si poata cumpara sau inchiria masini agricole moderne, pentru a-si construe un siloz sau o camera frigorifica pentru pastrare recoltei, etc.
Cooperativele agricole nu sunt o inventie comunista. Comunistii au exagerat in sensul ca au impus cu forta formarea cooperativelor, dar ideea in sine este pur capitalista.
Ferme mari, rentabile, cu utilaje moderne, cu combine si tractoare care au calculator si aer conditionat, vor atrage si tinerii care inca mai asociaza agricultura cu munca prost calificata si prost platita.