Politica economica pe 2016, ce spun ministrii
Articol de , 2 decembrie 2015, 18:47
Proiectul de buget pe anul 2016 pare sa fie deja structurat si a fost trimis de premierul Dacian Ciolos partidelor parlamentare spre analiza. Dar chiar inainte de dezbaterea bugetului in Plenul parlamentului, ministrii economici ies in public cu declaratii interesante care ne permit sa intrevedem care vor fi orientarile majore
Ministrul economiei se declara optimist
La sfarsirul saptamanii trecute Costin Borc a declarant pentru un post de televiziune ca in 2015 am atins un varf al exporturi or si, in plus, a citat prognozele ca si 2016 va fi un an de crestere economica.
In plus, ministrul considera ca scaderea costurilor materiilor prime înseamnă un avantaj pentru construcții.
Mai importanta mi se pare faptul ca miniestul economiei vrea sa re-descopaere pietele pe care le aveam inainte de 1989 dar pe care le-am ignorat din pura prostie deghizata sub aparenta pro-europenismului
Dupa ce am ajuns ca 75% din comertul exterior al Romaniei sa fie directionat catre Uniunea Europeana acceptam acum ca aceasta orientare obsesiva catre Vest poate deveni paguboasa, si chiar este paguboasa in conditiile in care Vestul are mari probleme de relansare economica.
Vicepremierul Borc a avut intelepciunea sa se duca la summit-ul China –ECE de saptamana trecuta si acum afirma ca este dispus sa caute debusee si in alte parti decat in Occident, adica inclusiv in Africa, pe care am abandonat-o dupa 1989.
Dar marea revolutie in gandirea politica romaneasca cred ca este este inlaturarea tabu-ului privitor la Iran.
De mai mult de un an, de cand a devenit clar ca negocierile cu Iranul se indreapta pe directia buna, toate tarile europene si-au trimis delegatii si diplomatice si economice in Iran, mai putin Romania.
Zilele trecute premierul ungar Victor Orban a semnat la Teheran un protocol pentru dezvoltarea relatiilor dintre Ungaria si Iran.
Costin Borc se intreaba de-abia acum : « sunt voci care spun ca Iranul este si piata care crește si e o piata extraordinara, de ce nu suntem acolo? »
Mai bine mai tarziu decat niciodata
Salariile mici duc la salariati slabi
Alta realitate care a fost ascunsa cu incapatanare de toate guvernele de pana acum este ca nu poti avea salariati publici capabili si cinstitit cat timp ii platesti prost.
Costin Borc spune acum exact acest lucru: “in Ministerul Economiei sunt unele din cele mai mici salarii dintre ministere. Ce inseamna asta? Inseamna ca oamenii se deprofesionalizeaza, pentru ca cei buni vor pleca la alte ministere, sau ies din sistem”.
El recunoaste ceea ce toata lumea stia : fuctionarii publici accepta totusi aceste slujbe numai cu gandul ca vor castiga mult mai multi bani devenind membri in diverse Consilii de Administratie ale companiilor de stat.
«Romania furata» in viziunea ministrului economiei
Apropo de nostalgia afisata din ce in ce mai des dupa glorioasele intreprideri comuniste cazute prada capitalismlui haotic Costin Borc este cat se poate de transant: “Multe dintre aceste industrii nu mai exista niciunde, nici în Europa sau în Statele Unite. Eu nu cred că noi am fi putut să ramanem competitivi prin camioane”
In ceea ce privește prioritatile de dezvoltare a Romaniei, Costin Borc a invocat turismul, agricultura, IT-ul, industria alimentare si, de ce nu, industriile de varf precum cea aviatica, cu trimitere directa la uzina de Avioane de la Craiova.
Si ministrul finantelor are foarte clare ideile de guvernare
Anca Dragu a afirmatr acum cateva zile ca in proiectul bugetului de stat pentru 2016 sunt prevazute investitii de 37,7 miliarde de lei (circa 8,5 miliarde de euro), in creştere de la 33 miliarde de lei (7,45 miliarde euro) cat a fost in acest an
Ea a atras atentia ca în primele zece luni ale anului 2015 s-au cheltuit doar jumatate din banii alocati investiţiilor de la bugetul de stat, dar, tot Anca Dragu a pus degetul pe una din ranile cele mai grave: procedurile de achizitie publica.
Doamna Dragu spera ca pachetul de patru legi pentru achizitiile publice sa simplifice investitiile : « Exact zona achizitiilor publice duce la blocaje şi asta speram sa se resolve, uşor, usor , in urmatoarea perioadă de timp ».
In ce priveste bugetul de anul viitor ministrul finantelor nu a anuntat o cifra, dar a spus ca bugetul este proiectat pe un deficit de 2,95 % din PIB, deci sub pragul limita de 3% acceptat de UE.
In plus, poate in mod surprinzator pentru multi, Anca Dragu nu considera necesar un nou acord cu FMI: „Nu avem motive sa solicităm un nou acord cu FMI. Economic vorbind, nu avem niciun fel de motiv sa solicitam. Vom continua colaborarea cu FMI in baza cadrului legal general. De asemenea avem asistente tehnice cu FMI, dar aceste tipuri de acorduri preventive nu cred ca-si au rostul.”
Intre noi fie vorba, orice tara din lume care la un moment dat a fost nevoita sa apeleze la FMI si care a putut, apoi, sa fuga de sub tutela FMI, a facut-o fara ezitare.