Proiectul Pilot de Educație Medicală ”Sunt Primul Ajutor!” se extinde
Articol de , 2 decembrie 2015, 15:07
Elevii din 15 clase din Cluj și 76 de clase din Sibiu încep cursuri de educatie medicală și prim ajutor cu sprijinul Serviciilor Județene de Ambulanță, inspectoratelor școlare județene și Serviciului unic 112, în cadrul Proiectul Pilot de Educație Medicală ”Sunt Primul Ajutor!” SPA Junior.
Proiectul, care se desfășoară și în 12 școli din Bucuresti, se bazează pe voluntari si specialişti care îi învaţă pe copii când, cum şi cum să sune la 112, manevre de prim ajutor, precum şi informaţii despre alimentaţie, igienă, comportament în situații de urgență, a precizat iniţiatorul proiectului, Mihaela Arion, redactor la București FM.
Pe 25 mai 2015 a fost lansat la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, în prezenţa fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, si site-ul de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii „suntprimulajutorjunior.ro” şi a fost anunţată extinderea acestuia în țară.
Proiectul a început acum doi ani. suntprimulajutorjunior.ro conţine “Ghidul de educaţie medicală şi prim- ajutor- Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, pe capitole, o secţiune dedicată proiectului pilot de educaţie medicală şi prim- ajutor pentru copii, fotografii realizate în cadrul acestuia şi apariţiile proiectului în media, dar si testimoniale ale participanţilor la evenimentele precedente.
Cursurile de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii au fost susţinute deja si proiectul va continua în mai multe şcoli.
Elevii implicaţi în program învată să aplice şi să execute corect manevre de salvare a vieţii. Învață, în acelaşi timp, noţiuni de igienă şi de prevenire a afecţiunilor transmisibile. Prezentarea noţiunilor privind modul de organizare, funcţionare şi utilizare a Sistemului Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112, către grupurile de elevi din şcolile desemnate să participe în cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului.
Acestuia se adaugă însuşirea noţiunilor de prevenire a accidentelor casnice, şcolare, rutiere, conştientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentaţiei sănătoase, conştientizarea importanţei donării voluntare de sânge şi prevenirea riscurilor situaţiilor de urgenţă în şcoli şi în afara lor.
Proiectul este sustinut de Apa Nova București.