Nimic nou pentru București, după întălnirea dintre Premier şi Primarul Capitalei
Articol de Mircea Apostolescu, 3 decembrie 2015, 12:08
După întâlnirea de ieri, de la Guvern, dintre Premier, Primarul Capitalei si Ministrul Culturii nu am aflat decât că actorii de la Nottara vor juca la Sala ARCUB si la Cercul Militar Național si că cei de la Primăria Capitalei speră ca bucureștenii să poată trece iarna, cu apă caldă si căldură, cu ajutorul împrumutului de 248 de milioane de lei pe care Municipalitatea il va lua de la Ministerul de Finanțe.
Numai că acestea sunt soluții provizorii, pe termen scurt, pe care la stiam, deja, de săptămâna trecută. Ceea ce așteptam de la această întâlnire erau soluțiile pentru rezolvarea reală a problemelor, cum ar fi, spre exemplul, trecerea ELCEN în proprietate a Municipalității si fuziunea sa cu RADET, care să ducă la stingerea datoriei istorice a regiei de termoficare către furnizorul de agent termic si la preluarea de către Primăria Capitalei a datoriei ELCEN către furnizorul de gaze naturale, ROMGAZ. Această din urmă datorie este cu mult mai mică, reprezentând ceva mai puțin de jumătate din datoria RADET către ELCEN.
O altă discuție serioasă, in urma căreia asteptam rezultate concrete ar fi fost cea cu privire la deblocarea legislativă a programului de consolidare a clădirilor încadrate in clasa I de risc seismic. Teatrul Nottara este numai un caz punctual, care subliniază blocajul in care se află consolidarea, despre care ne aducem aminte doar o dată pe an, in ziua de 4 martie.
Astfel, imobilul la parterul căruia se află Sala Magheru a Teatrului Nottara are un studiu de expertiză privind rezistența seismica încă din anul 1996, iar consolidarea sa ar fi putut fi deja încheiată. Numai că proprietarii din blocul respectiv au contestat expertiza din ’96 si cer acum, prin vocea managerului de la Nottara, o nouă expertiză. Chiar dacă Primăria Capitalei va finanța noul studiu, nu există nici o garanție că nu va fi contestat si acesta, după cum nu există garanția că toți proprietarii din imobil vor fi de acord, de data aceasta, cu începerea lucrărilor de consolidare, asa cum cere legea.
De fapt, soluția care ar debloca întregul program de consolidare, inclusiv cazul blocului Nottara, si despre care asteptam ca Primarul Capitalei să îi vorbească Premierului, ar fi aceea a modificării legislației care prevede necesitatea acordului tuturor proprietarilor din imobil pentru consolidarea acestuia.
Dar, despre toate aceste lucruri nu am aflat a se fi discutat, ieri. In aceste condiții, nu ne rămâne decât constatarea că, la noi, la români, nimic nu este mai definitiv decât provizoratul.