Accesibilizarea spațiului public trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi
Articol de Mircea Apostolescu, 7 decembrie 2015, 08:44
La diferite conferințe, mese rotunde si alte manifestări, ne place să vorbim foarte frumos despre redarea spațiului public către oameni si accesibilitatea acestuia pentru persoanele cu dizabilitati. Sigur, sunt idei frumoase, când le formulăm sub forma unor deziderate, si stim foarte exact ce ar trebui să facă administrația locală si alte autorități pentru ca străzile Bucureștiului să devină un mediu prietenos pentru pietoni, biciclisti si pentru persoanele care suferă de diferite dizabilitati.
Numai că niciodată nu aducem vorba despre ceea ce ar trebui să facă fiecare dintre noi, in viața de zi cu zi, pentru ca spațiul public din orașul nostru să fie redat oamenilor si pentru ca cei mai puțin norocoși dintre noi, care trebuie să se deplaseze cu un scaun rulant sau care sunt nevazatori, să se poată bucura de o viață relativ normală.
Spre exemplu, cum ar fi dacă nu am mai parca pe trotuare, făcându-le impracticabile, sau pe trecerile de pietoni, obligându-i pe acestia să se strecoare pe lângă masini pentru a traversa strada? Asta ca să nu mai spunem că viața lor este pusă in pericol, chiar dacă sunt pe trecerea de pietoni, atunci când apar dintre mașinile parcate direct in fața celor aflate în mers.
Ar fi atât de greu să nu mai parcam in dreptul scaderilor de nivel de la marginea trotuarelor, care sunt absolut necesare pentru persoanele care se deplasează in scaune cu rotile?
Cum ar fi dacă taxiurile si mașinile diferitelor firme nu ar mai fi parcate pe locurile destinate persoanelor cu dizabilitati?
Inainte de a răspunde la aceste întrebări, ar trebui să avem în vedere faptul că, în țările de largă respirație democratică, cu care ne place atât de mult să ne comparăm, parcarea neregulamentară, precum cea pe trecerea de pietoni, pe colțul străzii sau pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilitati, atrage pedepse grele, concretizate in amenzi usturătoare si ridicarea sau blocarea mașinilor respective. Iar faptul că nu ar exista suficiente locuri de parcare în zona respectivă nu constituie o scuză pentru încălcarea legii sau pentru neaplicarea ei de către autorități. Dacă te plângi că nu sunt suficiente locuri de parcare, în metropole europene precum Paris, Londra, Viena etc, răspunsul este simplu: parchează mai departe sau ia metroul!
Atâta timp cât ne vom mărgini să spunem că administrația locală nu face destul, iar noi vom continua să parcăm oriunde credem de cuviință, nu va fi loc si pentru pietoni, pentru biciclisti sau persoane cu dizabilităti, in acest oraș!