Aproximativ 30.000 de români sunt în tratament antituberculos
Articol de , 7 decembrie 2015, 15:57
România ocupă primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, a declarat managerul Institutului „Marius Nasta” Gilda Popescu.
„Rata de notificare este 14.854 de cazuri de tuberculoză, dintre acestea 12.852 cazuri noi, iar diferenţa sunt recidivele. Lor li se adăugă cele 510 cazuri de TB multidrog rezistentă şi 58 de cazuri de TB extins rezistentă. În momentul de faţă, 30.000 de pacienţi sunt în tratament antituberculos. În regiunea OMS Europa, România ocupă locul şase în ceea ce priveşte incidenţa globală a tuberculozei. În UE, România deţine locul unu încă din anul 2007 la aderarea la UE şi până în prezent, înregistrând valori de 4,5 ori mai mari decât restul ţărilor UE şi de 2,5 ori mai mari decât ale ţărilor din regiunea OMS Europa. La numărul de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă, România este campioană”, a spus managerul.
Ea a spus că România are o rată de depistare foarte bună pentru cazurile noi, însă mai puţin eficientă pentru cazuri cu rezistenţă multidrog. „Rata de succes terapeutic pentru cazurile noi confirmate în România a atins valoarea de aproape 85,6%, iar pentru recidive aproape 70%. Tuberculoza multidrog rezistentă care de-abia a obţinut o rată de succes terapeutic de 32%, rată îmbunătăţită dacă ne raportăm la anul 2008 când România avea cea mai scăzută rată de succes terapeutic pentru cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă. Tuberculoza chimio-sensibilă chiar dacă este într-un procent mare, deţinem primul loc în UE, este o problemă pe care o gestionăm bine, o detectăm bine şi avem rată de succes de 86%. Tuberculoza multidrog rezistentă care este detectată în procent de 52% şi are o rată de succes de numai 32%”, a afirmat managerul institutului.
De curând, lista medicamentelor C2 a fost completată cu un medicament „extrem de activ” care scurtează atât durata tratamentului şi care are şi şanse mari de creştere a ratei de succes terapeutic.
„În prezent, o folosim prin proiectele cu finanţare externă, dar sperăm ca Guvernul României să asigure fondurile necesare. Mai sunt câteva medicamente care ar mai trebui să fie introduse cu care există ceva experienţă în alte ţări. În România, încă nu au fost aprobate pe lista C2 a medicamentelor antituberculoză”, a afirmat managerul de la „Marius Nasta”.