Cati bani are guvernul in 2016
Articol de , 7 decembrie 2015, 18:28
Proiectul de buget pe anul 2016 a fost facut public week-end-ul trecut cu toate masurile pe care le cuprinde si va face obiectul unei dezbateri publice miercuri, la Palatul Victoria, dupa cum a anuntat astazi Ministerul pentru Consultare Publica.
Ce date macroeconomice
Deficit de 2,95% din PIB, adica venituri totale de 231,1 miliarde de lei şi cheltuieli totale de 252 miliarde de lei.
Crestere economica de 4,1%, pana la 746 de miliarde de lei, echivalentul a circa 170 de miliarde de euro la cursul de schimb prevazut, de 4,4 lei/euro
Inflatia medie anuala de 0,5%.
Numărul de someri va fi de 450.000 de persoane. Rata somajului ar urma sa scada la 4,8%, fata de circa 6,5% cat este in prezent.
Numărul de salariati va creşte cu 3,5%.
Castigul salarial mediu net va fi de 1.950 de lei.
Guvernul Ciolos mentine cresterile de salarii votate de Parlament
Vor creste cu 25% salariile pentru personalul din unitățile sanitare, cu 15% salariile pentru personalul din sistemul de învățământ, si cu 12% salariile din institutiile subordonate autoritatilor locale.
Mai cresc cu 25% a salariile pentru personalul din sistemul de asistență socială si, evident, cresc cu 10% salariile pentru restul personalului bugetar
Va fi dublata alocatia de stat pentru copii, si vor fi majorate indemnizatiile veteranilor de razboi si ale persoanelor persecutate din motive etnice si politice.
Guvernu mai vrea sa actualizeze norma de hrana si echipament pentru militari si politisti, lucru firesc pentru ca ramasese neschimbata de multi ani.
In fine, dar nu cel mai putin important, vor fi instituite pensii de serviciu pentru grefieri, pentru personal navigant, pentru personalul diplomatic şi consular, si pentru funcționarii publici parlamentari.
Dar salariul minim pe economie va ramane la 1050 de lei, nu mai creste la 1200 de lei, asa cum era prevazut, pentru ca patronatele au afirmat ca daca va creste salariul minim va fi afectata competitivitatea companiilor.
Ce se va intampla cu pensiile
Ministrul finantelor a declarant ca Pensiile de pe Pilonul I, adica pensiile de stat, vor creste cu 5% anul viitor.
In schimb, varsamintele pentru Pilonul II vor creste cu numai 0,1 puncte procentuale in 2016, adica vor ajunge la 5,1%, desi ar fi trebuit sa creasca pana la 6% in 2016.
Guvernul spune ca diferenta pana la 1 punct procentual va fi platita incepand din 2017.
Nu este vorba de nationalizarea Pilonului II, nici macar de blocarea Pilonului II, ci numai de o franare a cresterii contributiilor pentru ca bugetul va fi supus la tensiuni mari
Asta pentru ca, in afara de cresterile de salarii, prevederile din noul Cod Fiscal (in primul rand reducerea TVA generala) ca si devansarea aplicarii unor reduceri de impozite vor reduce veniturile la buget pe anul 2016 cu circa 10,2 miliarde de lei.
Cum vom sta cu investiile
În anul 2016 cheltuielile de la buget pentru investitii se vor ridica la 37,7 miliarde lei, cu 4,7 miliarde de lei (peste 1 miliard d eeuro) mai mult decat in acest an.
In schimb, guvernul mizeaza mult pe imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene
In ce priveste sistemul rutier, o sa avem investitii de la buget, dar nu prea multe; adica 1,13 miliarde lei ( 256 de milioane de euro) pentru modernizarea drumurilor naționale, 2,58 miliarde lei ( 586 de milionae de euro) pentru autostrazi si variante de ocolire a localitatilor si 519,26 milioane lei (117 milioane de euro) pentru repararea, consolidarea si intretinerea drumurilor.
Concret Ministerul Transporturilor isi propune sa continue lucrarile la autostrada Lugoj – Deva, la autostrada Timisoara – Lugoj, la varianta de ocolire Timisoara; la autostrada Orastie – Sibiu, ca si la autostrada Transilvania,
In plus, in 2016 Ministerul transporturilor vrea sa revizuiasca documentatia tehnico-economica pentru autostrata Pitesti-Sibiu dar si sa inceapa efectiv lucrarile.
Mai sunt in plan variantele de ocolire ale unor orase (ex: Targu Mures, Bacau, Craiova Sud, Targu Jiu, Comarnic , Busteni) si este finantata si reabilitarea podului Giurgiu-Ruse
Miza cea mare, si pentru sistemul rutier, este absorbtia mult mai buna si mai rapida a fondurilor europene in 2016.
Metroul este si el pe lista banilor de la guvern
Este trecut, cu un buget de 1,7 miliarde de lei
Vor fi continuate tronsoanele: 1 Mai-Laminorului -Lac Strauleşti, Drumul Taberei-Universitate-Pantelimon si vor fi bani pentru achizitia de material rulant pentru innoirea parcului existent si pentru noile magistrale.
Banii pentru locuinte
Nu vor fi prea multi, dar vor fi.
Sunt prevazute 25 milioane lei pentru Programul de constructii de locuinte sociale care apartin primariilor. E o suma, totusi, de doua ori mai mica decat cea din acest an, care a fost de 50 milioane lei
Alte 25 de milioane de lei sunt prevazute pentru locuinte sociale destinate chiriasilor evacuate din casele retrocedate
Pentru locuintele ANL se vor da 23 de milioane de lei (anul acesta ANL a avut un buget de 31,5 milioane de lei!) si 100 milioane de lei vor fi dati pentru construcția de locuințe pentru tineri destinate inchirierii
In fine, Programul „Prima Casa” va fi continuat, dar fata de 2,8 miliarde de lei garantii acordate pentru 2016, in 2016 bugetul va fi redus la 1,5 miliarde de lei.