Minunea de Hanuka de la Templul Coral

Foto: flickr.com

Duminica seara, a fost si prima seara a sarbatorii evreiesti de Hanuka. Aceasta a inceput pe 25 Kislev, dupa calendarul ebraic, tine opt zile si Celebreaza victoria Macabeilor asupra dinastiei selucide care incerca sa impuna legile si religia sa tuturor popoarelor aflate sub dominatia sa.
Evenimentele celebrate de Hanuka au avut loc intre anii 165-163 i.e.n. cand s-a desfasurat lupta armata a Macabeilor impotriva oprimarii poporului evreu de catre regele Antiohus al IV-lea Epifanes. Acesta, dupa o serie de decrete antievreiesti a ordonat profanarea Templului din Ierusalim, adica asezarea in Templu ale unor statui ale zeilor greci si transformarea acestuia intr-un templu pagan. Aceasta i-a infuriat pe evrei care s-au revoltat, si sub domnia lui Matatias, capul unei familii sacerdotale importante, incepand lupta armata impotriva armatelor lui Antioh.

La scurt timp, Matatias, simtind ca i se apropie sfarsitul i-a incredintat continuarea luptei fiului sau Iuda, poreclit si Macabeul. Acesta a reusit dupa trei ani sa recucereasca Ierusalimul. El a aruncat afara din Templu statuile puse acolo din ordinul lui Antiohus Epifanes. Evreii au dorit sa aprinda in Templu Menora, candelabrul cu sapte brate si au gasit doar un urcior cu ulei care ar fi ajuns pentru o zi. Insa, minune, acest ulei gasit in Templu a facut ca Menora sa arda timp de opt zile.

Pe scurt, acestea sunt evenimentele celebrate de Hanuka, cuvantul, in sine insemnand, de fapt „inaugurare”. Hanuka mai ester denumita si sarbatorea luminilor. Aceasta pentru ca in fiecare casa evreiasca in timpul sarbatorii, se aprinde in fiecare seara cate o lumanare pentru a reaminti minunea care s-a petrecut in Templu. Lumanarile sunt asezate intr-un sfesnic–denumit Hanukia . Acesta se aprinde la lasarea serii si se asaza undeva la vedere-la geam sau in pragul usii. Ordinea in care se aprind lumanarile de Hanuka este una crescatoare: adica in prima seara se aprinde o lumanare, in a doua seara doua si tot asa pana in ultima seara cand se aprind opt lumanari.

Cu ocazia acestei sarbatori se consuma mancaruri pregatite in ulei, cum ar fi chiftele de cartofi si gogosile umplute cu gem, nuci sau orice alta umplutura preferata de cei ai casei.
In seara de duminica, Hanuka a inceput la Templul Coral, in prezenta unui numeros public format din membrii Comunitatii Evreilor din Bucuresti dar si din neevrei, personalitati din lumea artei, stiintei, reprezentanti ai celorlalte culte care au fost invitati cu ocazia acestei sarbatori. A urmat un program de muzica traditionala de Hanuka interpretata de Corul Comunitatii Evreilor din Bucuresti dar si de ansamblul de muzica traditionala Bucharest Klezmer Band, care este deja cunoscut publicului din Europa datorita concertelor pe care a fost invitat sa le sustina in diferite capitale europene de-a lungul timpului.

Insa pe langa toate acestea in seara de 6 Decembrie in Templul Coral din Bucuresti a mai avut loc o minune: s-a implinit un an de la reinaugurarea Templului Coral in urma restaurarii si reconsolidarii lui. Asa cum spunea si dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Templul Coral este pentru evreii din Romania „precum Templul lui Solomon”. In aceasta seara acesta a fost plin nu doar de oameni ci si de bucuria sarbatorii, a revederii prietenilor, de glasurile copiilor, de indemnuri la pace, buna intelegere, urari de bucurii si impliniri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.