De ce ramanem in relatii nesanatoase? Afla care sunt cele mai frecvente motivatii psihologice!
Articol de Sabina Lapadatescu, 10 decembrie 2015, 07:00
Oamenii raman in relatii nesanatoase sau nepotrivite din mai multe motive, dar adesea sentimentele sunt cele care ne impiedica sa mergem mai departe. Fie ca este vorba despre cum ne simtim atunci cand ne gandim la viitor, de lipsa de speranta pentru o imbunatatire a situatiei actuale sau de resentimentele fata de partener, de multe ori nu reusim sa transformam aceste emotii in actiune, ceea ce ne face sa ne simtim si mai rau.
Lista de mai jos nu are o ordine anume si unele puncte se pot interconecta, cum se intampla deseori, de altfel, dar o analiza separata a motivelor pentru care uneori ne simtim incapabili sa lasam in urma ceva ce ne aduce nefericire ne poate ajuta sa avem o idee mai clara asupra acestora si sa constientizam mai bine amalgamul de sentimente si ganduri pe care le avem atunci cand suntem implicati intr-o relatie care nu functioneaza.
1. Speranta
Omul este un animal foarte interesant, in special in ceea ce priveste interactiunile sale cu cei din jur. Cumva, instinctul nostru de autoconservare ne determina sa ne agatam de speranta unui viitor mai bun in loc sa infruntam realitatea din fata noastra. Speram ca relatia va deveni ceea ce ne dorim, chiar si dupa ani de zile de esecuri si nicio imbunatatire.
Problema este ca speranta poate fi atat realista, cat si iluzorie, in functie de circumstante. Este bine sa crezi intr-un viitor mai bun alaturi de persoana iubita pentru ca o relatie inseamna munca, iar speranta ne face sa simtim ca merita efortul pe care il depunem. Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa diferentiem aceste doua fete ale sperantei si sa tragem o concluzie pentru a ne da seama daca este sanatos sau nu ceea ce facem. Probabil ca cel mai bun element de luat in considerare este daca si partenerul tau isi doreste la fel de mult ca tine sa faca lucrurile sa mearga, iar daca actiunile sale iti arata ca nu este cazul, probabil ca nu va functiona.
2. Frica
Frica ne poate tine in relatii distructive mult prea mult timp. Frica de a te detasa de o persoana cu care esti cumva confortabil, pe care o cunosti si cu care aveai planuri serioase de viitor sau frica de a ramane singur, frica de necunoscut. Astfel apar intrebarile care ne paralizeaza: „Oare o sa mai gasesc pe cineva care sa ma inteleaga ca el/ ea?”, „Oare o sa mai gasesc pe cineva care sa ma accepte asa cum sunt?”, „Oare voi razbate singur?”.
Preferam raul pe care il stim in locul necunoscutului, chiar daca acest cunoscut ne provoaca durere. Apropo, raspunsul la toate intrebarile de mai sus este simplu: da. Da, poti gasi pe altcineva care sa te iubeasca si sa te accepte si da, te poti descurca singur. Chiar daca asa iti pare in acest moment, viitorul tau nu trebuie sa fie sumbru. Totul depinde de tine si de motivatia pe care o ai sa iti construiesti ceva mai bun. Cat despre „iubirea vietii tale” sau „sufletul-pereche”, realitatea este ca nu exista asa ceva. Exista pentru fiecare dintre noi posibilitati si potentiali parteneri, oameni pe care ii putem iubi si cu care putem sau nu sa fim fericiti. In filme si in basme ai nevoie doar de iubire, dar in realitate conditiile pentru o relatie fericita sunt ceva mai numeroase.
3. Nesiguranta
O persoana nesigura nu este neaparat acel om cocosat, timid si care vorbeste incontinuu despre cum simte ca nu este suficient de bun. In aparenta poti fi sociabil, deschis si amuzant, dar felul in care te percepi pe tine insuti este cu totul altceva. Neincrederea in propriile puteri si abilitati nu iti va permite sa te protejezi de situatiile care iti fac rau, sa lupti pentru ceea ce iti doresti si sa ceri de la ceilalti ceea ce meriti. Deciziile importante sunt intotdeauna dificile si este nevoie de hotarare si curaj pentru a le lua. Este nevoie de putin egoism, sa te iubesti pe tine insuti si sa stii in sinea ta ca trebuie sa iti faci fericirea pentru ca nu poti trai o viata intreaga nefericit si nemultumit. Experientele, atat cele bune cat si cele rele, si persoanele din jur care ne sustin si ne dau putin curaj sunt elementele care ne pot ajuta sa invatam sa fim mai increzatori si sa nu mai acceptam relatii abuzive, disfunctionale sau nefericite.
4. Orgoliul
Uneori, orgoliul ne poate impiedica sa luam decizii corecte si sanatoase pentru binele nostru deoarece ne este frica sa nu parem umili sau slabi in ochii celorlalti. Poate ca ai investit timp si energie in relatia ta si nu iti poti permite sa recunosti ca totul a fost o risipa. Sau poate ca nu doresti sa pierzi beneficiile care vin odata cu aceasta relatie, fie ca este vorba de statut, finante sau pur si simplu ideea de a face parte dintr-un cuplu. Uneori, orgoliul este greu de infrant: daca te straduiesti suficient de mult o sa faci ca totul sa mearga. Alteori, esti in negare totala: „Asa sunt relatiile. Altii o duc mai rau ca mine”. Nu cred ca mai este nevoie sa spun cat de daunator este sa iei decizii bazate pe asemenea concluzii eronate.
5. Depresia
Este greu sa iei decizii atunci cand esti deprimat si tocmai de aceea este foarte important sa pleci din acea relatie inainte sa devii depresiv. Altfel, iti vei pierde abilitatea de a avea grija de tine insuti, de a lua decizii bune, te vei simti din ce in ce mai rau si vei crede ca meriti ceea ce iti face rau. Daca esti deprimat si intr-o relatie nesanatoasa, cauta ajutor… de la prieteni, de la familie, de la un psiholog, de la oricine altcineva care are o perspectiva mai clara asupra situatiei. Daca nu te poti motiva singur, lasa-i pe cei din jur sa te sprijine si sa iti dea imboldul de care ai nevoie. Uneori ai nevoie sa faci o introspectie inainte de a lua o decizie care iti va influenta viitorul.
Sursa: Yourtango.com