Inaugurarea Anului Sfânt al Milostivirii
Articol de Marga Tudor, 11 decembrie 2015, 21:46
Duminică, 13 decembrie, pentru prima oară în istorie va fi deschisă o Poartă Sfântă la Catedrala romano-catolică Sf. Iosif, din București. Evenimentul marchează inaugurarea Anului Sfânt al Milostivirii în Arhidieceza Romano-Catolicã de Bucureşti. Ritul va începe la ora 10.30, in faţa lăcaşului de cult.
Dupã un moment de rugãciune, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, va deschide Poarta Sfântã si va trece primul prin Poartã, fiind urmat de preoţii, ministranţii şi credincioşii prezenţi la celebrare. Va urma Sfânta Liturghie în Catedralã, prezidatã de monseniorul Ioan Robu. Urmând îndemnul Papei Francisc, ÎPS Ioan Robu a stabilit, pe lângã Catedrala Sf. Iosif, alte douã biserici ca loc de pelerinaj în acest An Sfânt: Bazilica Sf. Anton, din Constanţa, si Biserica Toti Sfinţii, din Craiova, ale cãror Porti Sfinte vor fi deschise tot duminicã.
Papa Francisc a convocat un Jubileu extraordinar, un An Sfânt al Milostivirii lui Dumnezeu care a început la 8 decembrie, prin deschiderea, de cãtre Suveranul Pontif, a Porţii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, si se va încheia la 20 noiembrie 2016. Jubileul este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II şi a fost convocat de Papa Francisc la 11 aprilie 2015.
Obiceiul de a se celebra un An Sfânt a fost introdus în Biserica Catolicã în timpul pontificatului Papei Bonifaciu al VII-lea (anul 1300). Ultimul An Sfânt extraordinar a fost convocat de Sfântul Papã Ioan Paul al II-lea, în 1987, dedicat Sfintei Fecioare Maria.
Prima Poartã Sfântã a fost deschisã în 1423 de cãtre Papa Martin al V-lea, la Bazilica Sf. Ioan din Lateran din Roma (Catedrala Papei). În Bazilica Sf. Petru, din Vatican, deschiderea Portii Sfinte s-a fãcut pentru prima datã la Crãciunul din anul 1499.
În Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de Papa Francisc, este pentru prima oarã când se deschid Porti Sfinte în afara Romei: în toate catedralele din lume, precum si în bisericile si sanctuarele stabilite de episcopii locali.