Ranitii din clubul #Colectiv sunt pusi pe drumuri de Crucea Rosie Romana!
Articol de , 11 decembrie 2015, 14:17 / actualizat: 11 decembrie 2015, 16:17
Erau frumosi si destepti, aveau povestile lor de iubire, visele lor, sperantele lor, fricile lor.
N-au avut insa sansa sa iasa pe singura usa care i-ar fi scapat din iadul Colectiv, iar cei care au facut-o vor fi marcati o viata intreaga!
„Am obosit de atata durere” spune o tanara care se afla in continuare internata in spitalul Bagdasar Arsenie.
Si ca ea sunt multi!
Au ramas fara par, cu rani adanci, fara degete si fara cei pe care ii iubeau.
Pe holurile de acolo, ca si pe holurile celorlate spitale unde au fost internati ranitii au curs atatea lacrimi incat au scrijelit obrajii.
Focul nu a ars numai trupurile de la Colectiv, a ars si sufletele celor care erau acasa.
O tara intreaga este in continuare in stare de soc si in acelasi timp alaturi de raniti.
Din pacate, nimeni nu poate schimba ceea ce s-a intamplat pe 30 octombrie 2015 in clubul din sectorul 4.
In continuare tot ce putem face este sa le fim alaturi celor care se lupta pentru viata, de familiile celor care nu mai sunt si de cadrele medicale care, zi de zi, incearca sa ii salveze pe cei aflati in suferinta.
Au fost facute donatii care s-au indreptat catre victimele evenimentului, rudele acestora, dar si catre spitalele implicate in salvarea si ajutorarea persoanelor afectate de tragedia din clubul bucurestean.
Alti raniti vor fi externati la inceputul saptamanii viitoare si tinand cont de faptul ca vor mai avea in continuare nevoie de ajutor au luat legatura cu alte organizatii care au strans fonduri pentru ei.
Daniela Trifu, sotia unei victime internata la spitalul de urgenta Bagdasar Arseni, este revoltata pentru ca nu a primit niciun telefon din partea Crucii Rosii Romane, iar cand a luat legatura cu persoana care ar fi trebui sa le dea detalii a fost sfatuita sa se deplaseze acolo, sa faca un dosar si o cerere.
„Sunt Daniela Trifu, sotia unuia dintre supravietuitorii incendiului. Am aflat ca cei de la Crucea Rosie au organizat o strangere de fonduri pentru victime. Am sunat la ei in urma cu ceva timp si mi s-a spus ca prioritatea este sa doteze spitalele cu echipamente si medicamente, insa daca am nevoie de ceva sa ii contactez. Am uitat, au trecut zilele, mi-am adus aminte si i-am sunat din nou. Au spus ca s-au strans fonduri intr-adevar, ca exista in continuare fonduri la Crucea Rosie si am intrebat care este modalitatea prin care putem intra in posesia lor pentru ca mai avem putin si ne externam. Mi s-a comunicat ca trebuie facuta o cerere (poate sa fie si scrisa de mana) prin care sa cerem acordarea unui ajutor. Sa trimitem copii dupa buletine si sa adaugam in dosarul respectiv si o hartie de la medic in care sa estimeze cheltuiala necesara fiecarui ranit. Au spus ca ei vor sa aiba o suma cat mai aproape de realitate. Este vorba de cheltuielile facute cu internarea, cu recuperarea, pentru ca fiecare ranit, evident, are un caz aparte (si este si normal sa se intample asa).
Mie nu mi se pare ok sa trebuiasca sa umblu cu cereri, dosare pentru ca, in primul rand nu sunt din Bucuresti.
Nu mi se pare in regula sa afirmi ca strangi fonduri care sa aiba o anumita destinatie, in cazul nostru pentru victime, iar mai apoi sa ii puna pe destinatarii donatiilor sa faca cereri sa poata beneficia de asta.
Ma gandesc ca aici este vorba de un principiu de onoare – daca faci o afirmatie trebuie sa iti asumi responsabilitatea si sa duci pana la capat ceea ce ti-ai propus. Motivatia lor a fost aceea ca vor sa fie cat mai aproape de realitate, ceea ce este, repet, normal. Dar trebuie sa adaug ca nici nu s-a stiut de toata treaba asta.
Sunt parinti care nu s-au miscat de pe holurile spitalelor, care au dormit pe bancile de acolo, poate s-au dus acasa (cei din Bucuresti) sa isi ia doar o haina si au avut cum sa afle informatii, poate nu au avut starea psihica necesara sa faca cereri sau poate sunt raniti care in continuare au mainile bandajate si evident ca au cum completa cereri.
Dai destinatia fondurilor in mod diferentiat – este un lucru absolut normal si logic. Sunt cazuri mai grave si cazuri mai putin grave. Insa pana la urma asta este o problema care-i priveste pe cei de la Crucea Rosie si organizarea lor interna.
Pe noi asta ne nemultumeste – faptul ca trebuie sa facem cereri, ca trebuie sa ne complicam sa cerem doctorului tot felul de hartii.
Inca ceva…medicul estimeaza insa nu poate anticipa ceva neprevazut, in conditiile in care stim foarte bine cat de perfide sunt arsurile si cum a evoluat starea de sanatate a unora dintre victime..sa spunem ca un pacient se recupereaza intr-un anumit timp, dar hai sa ne gandim dintr-un alt punct de vedere…Kineto-terapeutic. Un pacient are 20 de ani, altul are 40.
Nu cred ca poti sa estimezi in cat timp se recupereaza pacientul respectiv. In cazul meu personal – sotul este scafandru si nu stim cand va mai reusi sa intre in costumul de neopren si sa faca scufundari. Asta nu stiu daca poate estima medicul. Ideea de final este ca ar fie bine sa fie gasita o solutie care sa fie convenabila ambelor parti, sa ne usureze viata, sa nu trebuiasca sa stam pe drumuri, eventual sa se deplaseze un voluntar de la ei la spitale.Ei stiu cel mai bine modul in care sunt organizati si ce este de facut pe mai departe. Asa vad eu si ceilalti de aici lucrurile”.
Din spirit de solidaritate Crucea Rosie Romana a declansat o campanie de strangere de fonduri – “Noua ne pasa, impreuna daruim speranta”, caci despre aceasta vorbim.
Ca sa aflam exact cum stau lucrurile si ca toata lumea sa stie ce are de facut dupa externare am contactat reprezentantii organizatiei.
Directorul de programe al Crucii Rosii, doctor Victoria Mihaescu, ne-a declarat ca foloseste acest prilej pentru a aduce unele clarificari legate de etapa campaniei de sprijin pentru victimele tragicului incendiu, utilizand fondurile care au fost stranse in acest scop:
“In vederea continuarii campaniei de sprijin – directorul general al Crucii Rosie Ioan Silviu Lefter a avut o intalnire la Ministerul Sanatatii cu secretarul de stat Dorel Sandesc, iar in cadrul acestei intalniri s-a convenit sa se constituie o comisie care va evalua fiecare pacient in parte. Acest lucru va fi facut pentru stabilirea unei scheme de recuperare cu care, pacientul externat va pleca acasa.
De comun acord cu Ministerul Sanatatii am convenit sa stabilim care dintre nevoi urmeaza sa fie acoperite de organizatia noastra si care de Ministerul Sanatatii, respectiv de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu mentiunea ca ne vom focusa in primul rand catre materialele care nu sunt decontate de casa, iar aici vorbim de produse tehnico-medicale, aparatura necesara acasa, etc.
Aceste documente vor fi transmise Crucii Rosii Romane. De asemenea, apartinatorii acestor bolnavi se pot adresa directiei noastre daca doresc sa le fie decontate si cheltuielile de transport de la domiciliu la control si retur fara absolut nicio problema.
Insa avem nevoie de documente justificative (bilete de tren, bon de combustibil, etc). In ceea ce priveste necesarul de produse tehnico-medicale NU VOM ONORA decat cererile care sunt venite sub autorizare medicala. Nu vom onora nimic in plus pentru ca nu ne asumam niciun fel de decontare a niciunei cheltuieli sau altui gen de tratament decat cel / cele sub aviz medical”.
Potrivit Crucii Rosie toate donatiile, dar si toate achizitiile pana in acest moment au fost facute in mod transparent:
22 noiembrie – 4 decembrie: Au fost achizitionate urmatoarele materiale în valoare de 533 665 lei
– Electrodermatom si Meshgraft II complete, pentru grefer de piele – 6 buc. Destinatie: Spital Arsi – 3 kit-uri, Spital Bagdasar – 1 Kit, Spital Militar 1 Kit, Spital Grigore Alexandrescu – 1 Kit
– Filtre pentru plaman artificial. Destinatie: SPITALUL BAGDASAR
– Kit complet injectomat 11 bucati. Destinatie: Spitalul Militar – 5 buc , Spitalul SF. Ioan 6 buc
– Cateter dializa 2 lumeni 11-12 FR – 200. Destinatie: Bagdasar, Gr. Alexandrescu, Arsi, Sf. Ioan,Elias, Militar,Pantelimon, Floreasca, Universitar, Gerota
– Debimetru oxigenoterapie cupla DIN. Destinatie: Spital Universitar 50 buc
– Umidificator pt oxigenoterapie autoclavabil. Destinatie: Spital Universitar 20 buc
– Cearșaf plic 160×220 bbc 100%- 1000 buc.
– Cearșaf pat 160×270 bbc 100% – 1000 buc. Destinatie: Spitalele Bagdasar, Gr. Alexandrescu, Arsi, Sf. Ioan,Elias, Militar,Pantelimon, Floreasca, Universitar, Gerota
– Aleza 100×150 bbc 100% – – 1000 buc
– Aleza 150×200 bbc 100% – 1000 buc. Destinatie: Spitalele Bagdasar, Gr. Alexandrescu, Arsi, Sf. Ioan,Elias, Militar,Pantelimon, Floreasca, Universitar, Gerota
– Vata hidrofila – 100 buc, Leucoplast suport matase 9/5 -100 buc, Leucoplast suport matase 5/5 – 100 buc, Manusi chirurgicale sterile – 500 buc, Manusi examinare nesterile – 1000 buc, Betadine – 50 litri, Alcool sanitar 100 stl x 0.5
26 noiembrie – Sustinere financiara pentru cazare si diurna (35 eur/zi) timp de 1 luna pentru familia lui Marin Mario Cezar transferat in Austria (Graz). Valoare totala alocata 2070 euro.
19 noiembrie – 13 buc monitoare pentru pacienti complet functionale. Valoare 282 099 lei. Distribuite: Spitalul Militar 10 buc, Spitalul Sf. Ioan 3 buc
18 noiembrie – Tifon medical 22 gr/m – 1000 m. Valoare:1512,8 lei. Distributie:Spital Bagdasar Arsenie
18 noiembrie – Comprese 40/40 cm x 100 str 22 gr. Valoare: 4464 lei. Distributie:Spital Bagdasar Arsenie
14 noiembrie – 14 seturi consumabile placi Meshgraft II 20 placute/set. Valoare 7 000 lei. Distribuite: Spitalul de Arsi 6 seturi, Spital Bagdasar 2 seturi, Spitalul Militar 2 seturi, Spitalul Gr. Alexandrescu 2 set, Spital Elias 2 seturi
14 noiembrie – 14 seturi consumabil lame electro dermatom 10 lame/set. Valoare: 10 080 lei. Distribuite: Spitalul de Arsi 6 seturi, Spital Bagdasar 2 seturi, Spitalul Militar 2 seturi, Spitalul Gr. Alexandrescu 2 set, Spital Elias 2 seturi
14 noiembrie – 7 seturi Electrodermatom + Meshgraft II complete. Valoare 278 590 lei. Distribuite la Spitalul de Arsi – 3 seturi, Spitalul Bagdasar – 1 set, Spitalul Militar- 1 set, Spital Gr. Alexandrescu – 1 set, Spitalul Elias – 1 set
13 noiembrie – 11 kit-uri complete injectomate. Valoare: 108 628.96 lei. Distibuite: 5 kituri la Spital Militar si 6 kituri la Spitalul Sf. Ioan ie – saltele antiescare 10 bucati. Valoare 2670 lei. Destinatie: Spital Elias
12 noiembrie – 1000 de halate de unica folosinta pentru apartinatori in valoare de 1736 lei. Destinatie: Spitalele Bagdasar, Gr. Alexandrescu, Arsi, Sf. Ioan,Elias, Militar,Pantelimon, Floreasca, Universitar, Gerota
12 noiembrie – 1000 de halate pentru medici in valoare de 3273,60 lei. Distribuite: Spitalele Bagdasar, Gr. Alexandrescu, Arsi, Sf. Ioan,Elias, Militar,Pantelimon, Floreasca, Universitar, Gerota.
11 Noiembrie – 3 400 lei ajutor inmormantare pentru familia Tilie Nelu.
10 noiembrie – Achizitionare produse alimentare si haine pentru familia ION (Maria Ion) – 1516 lei factura haine si 553,55 factura alimente. Achizitia s-a realizat conform nevoilor semnalate la ancheta sociala.
7 noiembrie – 5000 lei ajutor de inmormantare pentru familia lui Florin Popescu ( bodyguardul clubului Colectiv)
5 noiembrie – au inceput procedurile de achizitie pentru un plaman artificial solicitat de Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar Arseni Bucuresti
4 noiembrie – 15 saltele anti escare distribuite la Spitalul de Arsi
4 noiembrie – medicamente in valoare de 367 113,13 lei (albumina umana 1 000 de flacoane, flammazine crema 800 de borcane cu 500 de comprimate/borcan, flamacerium 400 de borcane / 500g) si 10 saltele anti escare – vor fi directionate catre spitale.
03 noiembrie – 2 000 de flacoane de albumina in valoare de 250 000 de lei au fost achizitionate si directionate catre unitatile medicale care se lupta sa tina in viata victimele incendiului.
03 noiembrie – 1500 de lei ajutor de inmormantare pentru familia lui Enache Diana din Poienarii de Muscel judetul Arges (victima a incendiului).
03 noiembrie – 1500 de lei ajutor de inmormantare pentru familia lui Ionut Fieraru din Valea Mare Pravat judetul Arges (victima a incendiului).
Vezi aici filmul reactiei autoritatilor la tragedia din Clubul Colectiv