Fii pregătit să salvezi vieţi
Articol de cristina.toma, 16 decembrie 2015, 14:09
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Federatia Sindicatelor Sanitas au organizat pentru inspectori si pentru cadrele didactice din sectorul 3 cursul de prim-ajutor „Fii pregatit sa salvezi vieti”. Participantii au invatat cum sa acorde primul ajutor in diferite situatii, ce semne vitale sa recunoasca si, mai ales, cum sa le recunoasca.
S-au facut si exercitii si demonstratii practice pe manechine speciale. Profesorii prezenti la curs spuneau ca se simt mai relaxati dupa invatarea acestor lucruri simple pentru ca in mediu scolar, in colectivitati mari de copii si adolescenti pot exista si accidente. De exemplu educatoarele si invatatoarele care predau la clasele mici povesteau ca de obicei erau intr-un stres continuu, mai ales cand copii mancau in timpul pauzei la gandul ca unul dintre ei s-ar putea inneca, dat fiind ca acestia au tendinta de a manca si a vorbi cu colegii in acelasi timp.
Profesorii care predau la gimnaziu sau la liceu spuneau ca la orele de sport sau in pauza cand copiii alearga sau se joaca cu mingea se pot lovi.
Unii profesori spuneau ca li s-a intamplat ca in situatii de urgenta aparute in familie sau pe strada nu au stiut sa acorde primul ajutor si daca nu ar fi fost si alte persoane care, din fericire au avut prezenta de spirit, accidente mici ar fi putut sa le fie fatale unor persoane dragi. Insa intotdeauna se intrebau cu groaza ce vor face daca astfel de intamplari se vor petrece la o ora de curs sau in curtea scolii.
Asa ca unii dintre ei spuneau ca se simt mai linistiti acum dupa ce au inceput sa invete sa acorde primul ajutor si ca astfel de lucruri ar trebui invatate chiar din clasele primare. Altii isi doreau ca aceste lectii de prim ajutor sa se desfasoare periodic atat cu profesorii cat si cu elevii.
Pana acum cursul a fost absolvit de 400 de cadre didactice din sectorul 3.