Cartea de weekend îți aduce povestea lui Isaac Newton
Articol de cristina.toma, 19 decembrie 2015, 12:35
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă, mai ales dacă vă pasionează istoria ştiinţei şi vieţile savantilor este „Isaac Newton” scrisă de James Gleick, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de literatură ştiinţifică din generaţia sa. Cartea a apărut la editura Publica.
La fel ca si în cazul altor cărţi scrise de James Gleick, şi aici autorul reuşeşte performanţa de a transforma cercetarea ştiintifică într-o poveste captivantă.
Din biografia scrisă de el aflăm că Isaac Newton s-a născut într-o casă tărănească de piatră, în anul 1642, fără tată şi nedorit de mama sa. Atunci când a murit, la Londra, în 1727, era atât de renumit încât i s-au făcut funeralii de stat – onoare fără precedent pentru un supus ale cărui realizări s-au situat în domeniul intelectului.
Cât timp a fost o prezenţă irascibilă la Trinity College, Cambridge, Newton a inventat proprietăţi ale naturii şi le-a dat nume – masă, gravitate, viteză – lucruri pe care ştiinţa zilelor noastre le consideră acum ca de la sine înţelese. Inspirat de Aristotel, entuziasmat de descoperirile lui Galileo şi de filosofia lui Descartes, Newton a înţeles intangibilul şi a avut îndrăzneala să-l măsoare, un salt spiritual fără pereche în generaţia sa.
James Gleick îl poartă pe cititor în viaţa retrasă a lui Newton şi oferă explicaţii surprinzător de limpezi ale conceptelor care au modificat pentru totdeauna modul în care percepem corpurile, repaosul şi mişcarea – idei atât de fundamentale în secolul XXI, încât se poate spune că, într-adevăr, noi toţi suntem newtonieni.
Pe scurt, „Isaac Newton” este o carte pe care nu o veţi mai lăsa din mână până când nu veţi întoarce şi ultima pagină.