Dezastrul fondurilor europene în Capitală!
Articol de Mircea Apostolescu, 21 decembrie 2015, 09:22
Bucureștiul pierde finanțare europeană în valoare de peste 132 milioane lei!
Sfârșitul de an vine cu veşti proaste, pentru bucureşteni, în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Mai multe investiții finanțate din fonduri europene nu sunt finalizate si banii neutilizati se pierd. Este vorba de peste 27,5 milioane de euro.
Cei mai mulți bani se pierd la Pasajul de la Piața Sudului. Valoarea întregii investiții este de peste 127 milioane de lei, din care au fost cheltuiți, până acum doar ceva mai mult de 14%. Asta înseamnă că se pierde o finanțare europeană de circa 18,6 milioane de euro, sumă care va trebui acoperită din bugetul Primăriei Capitalei. Asta dacă nu vrem să dăm înapoi şi banii cheltuiți până acum şi să rămânem cu lucrarea nefinalizată pe termen nedeterminat.
Si la Spitalul Foișor, unde ar fi trebuit amenajat un ambulator, a cărui valoare a fost estimată la aproape cinci milioane de euro, se pierde întreaga finanțare europeană, in valoare de peste 3,7 milioane de euro.
Cam la fel de rău stau lucrurile şi în ceea ce privește proiectul de amenajare a unui circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei. Si în acest caz, se pierde o finanțare europeană de aproape 5,9 milioane de euro.
Proiectul privind consolidarea si restaurarea Arcului de Triumf este finalizat in proporție de 86%, ne asigură responsabilii de la Primăria Capitalei. Aceştia spun că, din cei aproximativ 5 milioane de euro, reprezentând finanțarea din fonduri europene si guvernamentale, au fost utilizați puțin peste 4 milioane de euro. Totuși, Municipalitatea va mai trebui să finanțeze investiția cu peste 700 de mii de euro, anul viitor.
Consolidarea si restaurarea Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va mai costa si ea Municipalitatea aproape 1 milion de euro, din bugetul pe anul 2016. Asta cu toate că lucrările au fost executate in proporție de 80%, conform celor de la Primăria Capitalei.
La Ambulatoriu Spitalului Victor Gomoiu, desi investiția a fost realizată în proporție de 100%, Primăria va trebui să mai plătească, anul viitor, în jur de 13 mii de euro pentru informarea si publicitatea proiectului, pentru auditul si managementul acestuia.
Singurele investiții care au fost finalizate la termen si care nu vor mai presupune alocări bugetare anul viitor sunt consolidarea si restaurarea Casei Cesianu si a Muzeului Nicolae Minovici.
31 Decembrie 2015 este termenul limită pentru finalizarea proiectelor care au primit finanțare europeană pe Programul Operațional Regional 2007-2013. Banii europeni care nu au fost utilizați până la această dată se pierd. Beneficiarul investiției, in speță Primăria Capitalei, are dreptul de a finaliza lucrările, timp de încă 6 luni, dar cu finanțare din bugetul propriu. Asta înseamnă că Municipalitatea va trebui să aloce sume importante, prin bugetul pe anul viitor, pentru finanţarea acestor investiţii.
Dacă nici la expirarea acestui termen de grație, adică în iunie anul viitor, investițiile nu sunt finalizate, Municipalitatea va trebui să dea înapoi toți banii europeni.
Potrivit unui comunicat al Municipalității, Primarul Interimar al Capitalei, Răzvan Sava, va supune aprobării Consiliului General al Municipiului București prelungirea acestor proiecte până la 30 iunie 2016 si finanțarea lor de la bugetul local.