Ascultă Radio București FM Live

Recitaluri actoricești în 2015

Recitaluri actoricești în 2015

Articol de , 21 decembrie 2015, 15:56

Alegem o ordine alfabetică pentru a vă prezenta spectacolele teatrelor Bulandra, Comedie și Mic, dar și dacă am fi vrut să fim subiectivi, tot Teatrul Bulandra s-ar fi aflat în fruntea clasamentului.

Bulandra a deschis stagiunea 2015-2016 cu 4 premiere.

Primul spectacol a avut premiera extraordinară în cadrul Festivalului George Enescu 2015 și poartă semnătura regizorului Alexandru Darie. ”The Bach Files” este o nouă producție în proiectul Bulandra per Musica! Un spectacol de mișcare, animație, video-proiecție, realizat cu o întreagă echipă de creatori, pornind de la muzica originală a compozitorului Adrian Enescu, pe teme de J.S.Bach, interpretată live de Zoli Toth Project, la coregrafia lui Arcadie Rusu și scenografia imaginată de Octavian Neculai, completată de benzi desenate și marionete și, bineînteles, totul pus în valoare de o extraordinară trupă de actori – dansatori. Interpreții personajelor principale sunt: Adrian Ciobanu, Antoaneta Cojocaru, Raphaela Lei și Alin State.

Andrei Şerban a revenit și el în acestă stagiune la Bulandra, oferind publicului un musical, ”Carousel”, o adaptare după piesa Liliom de Ferenc Molnar şi filmul cu acelaşi titlu de Fritz Lang. Distribuția reunește nume importante din teatre diferite, o bună parte prezente și în spectacolele sale anterioare realizate aici: Vlad Ivanov, Ana Ularu sau Alexandra Fasolă, Mirela Gorea, Radu Iacoban, Rodica Lazăr sau Maria Obretin.

Sursa foto: horiaghibutiu.ro

Sursa foto: horiaghibutiu.ro

În luna octombrie, regizorul Yuri Kordonsky a adus pe scena de la Sala Toma Caragiu doi actori formidabili, într-un dialog poetic-filosofic: Marian Râlea și Victor Rebengiuc, în spectacolul ”Marmură” de Iosif Brodski. O poveste tulburătoare, cu recitaluri actoricești extraordinare, într-un spațiu scenografic spectaculos, ”Marmură” este o montare cu adevărat în spiritul Teatrului Bulandra și un spectacol de care teatrul românesc avea nevoie în toată degringolada lui.

Și cea de-a patra premieră, ”Rața sălbatică”, prilejuiește întâlnirea cu Victor Rebengiuc, alături de doi actori valoroși din generația tânără a Teatrului Bulandra – Şerban Pavlu și Gheorghe Ifrim, dar și de Constantin Cojocaru, un interpret cu valențe surpinzătoare de fiecare dată. Din distribuția spectacolului mai fac parte: Manuela Ciucur, Ioana Anastasia Anton și Adrian Titieni. Piesa lui Ibsen a fost montată la Teatrul Bulandra de regizorul Peter Kerek.

Celor patru montări de pe scenele mari li se adaugă și ”Before Breakfast” de Eugene O’Neill, traducerea, adaptarea și regia: Alexandra Popescu, absolventă UNATC, la clasa prof. Alexandru Darie, asistent universitar Vladimir Anton. Spectacolul este realizat în colaborare cu Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte și este prezentat în proiectul Master Class în Laboratorul de noapte.

Spectacole cu piese ale lui Mihail Sebastian deschid și închid anul 2015, la Teatrul de Comedie. Dacă în ianuarie avea loc premiera cu ”Steaua fără nume”, punere în scenă ce îi aparține regizorul Vlad Massaci, în luna decembrie, pe scena Sălii Studio este prezentată avanpremiera: ”Jocul de-a vacanța”, în regia lui Dragoș Mușoiu. În distribuția primului spectacol se regăsesc: Dan Tudor, întruchipându-l pe timidul profesor Miroiu, Mirela Zeţa, o altfel de Mona – o țoapă din lumea mondenă actuală, Mihai Călin, care dă și el o notă de actualitate personajului Grig, dar una inspirată, nu stridentă, Cristina Juncu, actriță aflată la debut în rolul elevei, și cele două interprete ale Domnișoarei Cucu – Andreea Samson și Mihaela Măcelaru.

Tot la început de an, Antoaneta Cojocaru și Mihaela Teleoacă, propuneau întâlnirea cu piesa lui August Strindberg, ”Cea mai puternică”, într-o formulă de spectacol de teatru laborator, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie. Deși pare a se adresa doamnelor, pentru că e vorba despre întâlnirea dintre soție și amantă, în ajun de Crăciun, spectacolul i-a cucerit în egală măsură și pe domni, datorită interpretării actrițelor și modalității aparte de punere în scenă – un dialog construit din vorbe și tăceri.

La deschiderea noii stagiuni, Horațiu Mălăele ne-a propus o nouă variantă a spectacolului ”Puricele”, ”La Pulce”, după textul lui Georges Feydeau. Din distribuție fac parte: Ștefan Bănică, Emilia Popescu, Delia Seceleanu, Gabriela Popescu, Teodora Stanciu, Valentin Teodosiu, George Ivașcu, Alexandru Bogdan, Gelu Nițu. Mizând pe popularitatea artiștilor de pe afiș, Mălăele crează o comedie în care poantele și poreclele date personajelor sunt uneori obscene.

Tânărul regizor Vladimir Anton a adus la Comedie, un text în premieră pe ţară – ”Directorul Executiv”, CEO de Stig Larsson, în traducerea lui Carmen Vioreanu. Proiectul a pornit timid la Sala Nouă, în luna mai, iar acum spectacolul se joacă cu succes la Sala Mare a Teatrului de Comedie. În distribuție: Claudiu Istodor, Mirela Oprișor, Andi Vasluianu, Smaranda Caragea, Cezar Grumăzescu, Alex Bogdan.

În luna aprilie, coregraful și regizorul Răzvan Mazilu, a realizat la Teatrul de Comedie in_plina_glorie_teatru_foto_andrei_runcanuspectacolul ”În plină glorie”. Textul dezvăluie, după cum ne anunță autorul, adevărata poveste a doamnei Florence Foster Jenkins, cea mai proastă solistă de operă din lume. Rolul provocator i-a revenit actriței Gabriela Popescu. De fapt, fiecare actor din distribuție surpinde: George Mihăiță, Mihai Bisericanu, Eugen Racoți, Andreea Samson. Apar și două balerine, de fapt anti-balerine; e gluma pe care și-o permite Răzvan Mazilu, aducând două personaje ce nu sunt din piesă, și cerându-le actrițelor Simona Stoicescu și Meda Topîrceanu să le interpreteze cât mai stângaci posibil. Și pentru că ar trebui să fie vorba de o divă, ea chiar apare în spectacol – Felicia Filip. Spectacolul se află pe lista celor ce merită văzute în primul rând datorită mesajului său: ”Să visezi, să ai curajul să îți urmezi visul”.

Nu este singura provocare oferită publicului de Răzvan Mazilu. „Mon Cabaret Noir”, prezentat la Teatrelli, este primul spectacol de acest gen din București, la care regia, coregrafia şi costumele îi aparțin. Îl vedem pe scenă alături de: Ilona Brezoianu, Anca Florescu, Alina Petrică şi Ana Bianca Popescu.

În vară a mai avut loc aici și spectacolul: ”Ibsen Incorporated”, un scenariu de Mihaela Michailov și Catinca Drăgănescu după scrierile lui Henrik Ibsen. Spectacol realizat în coproducție de ARPAS – Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului și Teatrul de Comedie, cu susținerea Ibsen Scholarship, în cadrul proiectului Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei (curator – Cristina Modreanu). Proiectul a fost continuat la Teatrul Mic, în luna septembrie, cu ”Inamicul poporului” texte de Smaranda Nicolau, după Henrik Ibsen, regia: Ioana Păun.

La Teatrul Mic au mai avut loc și premierele ”Mata Hari. Dincolo de legendă”, spectacol realizat de regizoarea Liana Ceterchi, cu Dana Dembinski Medeleanu, Sorin Medeleni și Oana Albu în rolurile principale, și ”Trei gemeni veneţieni”, comedie în regia Nonei Ciobanu. Din distribuție: Cristian Iacob, Oana Albu și Constantin Florescu. Spectacolul a avut trei premii și tot atâtea nominalizări la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, 2015.

Până să fie închisă, conform legii imobilelor cu bulină, sala Teatrului Foarte Mic a găzduit și ea noi producții.

”39 de trepte” adaptare după filmul omonim de John Buchan şi Alfred Hitchcock, traducerea și regia: Gabriela Dumitru, un spectacol în care zeci de personaje sunt interpretate doar de cinci actori: Ştefan Lupu, Andreea Grămoşteanu, Viorel Cojanu, Claudia Prec și Bogdan Talașman. Spectacolul a fost prezentat în secţiunea FRINGE, la Festivalul de la Ediburgh.

Sursa foto: www.teatrulmic.ro

Sursa foto: www.teatrulmic.ro

În aprilie a avut loc premiera cu ”Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike”, piesă laureată a prestigiosului Premiu Tony în 2013, cu un răsunător success pe Broadway. Montarea românească îi aparține lui Horia Suru, care le-a construit recitaluri actorilor: Gheorghe Visu, Liliana Pană, Mihaela Rădescu, Ştefan Lupu, Ana Bianca Popescu şi Andreea Grămoşteanu.

Ultima montare de aici, ”Casa cu pisici”, spectacolul lui Radu Iacoban (text și regie), cu: Emilia Dobrin, Ilinca Manolache și Andreea Grămoșteanu, a cucerit rapid publicul dar și pe specialiști. Marina Constantinescu l-a selectat în Festivalul Național de Teatru.

Pentru luna decembrie, Teatrul Mic a ales să aducă aminte bucureștenilor despre ”Anul dispărut.1989”. Este titlul spectacolului regizat de Ana Mărgineanu, pe textul lui Peca Ştefan, realizat cu: Gheorghe Visu, Maria Ploae, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache, Isabela Neamţu, Viorel Cojanu, Cuzin Toma, Virgil Aioanei. Echipa revine la această temă, într-o altă abordare, după mai bine de un deceniu, când, aproape în aceeași formulă, se juca la Teatrul Foarte Mic, fierbinte după ’89.

Peste 500 de pacienţi aduşi cu elicopterul pe heliportul SUUB
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 14:51

Peste 500 de pacienţi aduşi cu elicopterul pe heliportul SUUB

Astăzi se împlinesc 5 ani de când heliportul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a devenit operaţional. De la inaugurarea heliportului...

Peste 500 de pacienţi aduşi cu elicopterul pe heliportul SUUB
AMI ne poartă „Interstelar” – o piesă despre emoție, regăsire și iubire
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 14:00

AMI ne poartă „Interstelar” – o piesă despre emoție, regăsire și iubire

Astăzi, AMI a fost invitata matinalului București FM, unde a dezvăluit povestea din spatele piesei sale recente, „Interstelar”. Artista și-a...

AMI ne poartă „Interstelar” – o piesă despre emoție, regăsire și iubire
Sabina și Alexandru Grigore: Soft-skills, voluntariat și pasiunea de a forma lideri
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 12:21

Sabina și Alexandru Grigore: Soft-skills, voluntariat și pasiunea de a forma lideri

În ediția de vineri a emisiunii „Generația Z”, am abordat un subiect de mare interes pentru tineri: ce înseamnă cu adevărat soft skills,...

Sabina și Alexandru Grigore: Soft-skills, voluntariat și pasiunea de a forma lideri
Cum obții un loc de parcare de reședință, în Sectorul 5?!
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 11:14

Cum obții un loc de parcare de reședință, în Sectorul 5?!

Un nou Regulament pentru atribuirea locurilor de parcare de reședință, în Sectorul 5, stabilește că acestea pot fi atribuite numai...

Cum obții un loc de parcare de reședință, în Sectorul 5?!
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 10:04

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Ediţia București își deschide porțile în perioada 4-8 decembrie

În intervalul 4-8 decembrie se desfășoară, la București, Târgul de Carte Gaudeamus. Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio,...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Ediţia București își deschide porțile în perioada 4-8 decembrie
Actualitate luni, 2 decembrie 2024, 23:31

Situația din Superligă „se strânge”, după victoria confortabilă a celor de la FCSB împotriva lui Dorinel Munteanu, la Galați. „U” Cluj comite pași greșiți pe teren propriu, iar un singur punct desparte primele trei clasate

FCSB fusese avantajată înainte de disputarea înfruntării din Moldova, împotriva celor de la Oțelul Galați, ca urmare a eșecului suferit de...

Situația din Superligă „se strânge”, după victoria confortabilă a celor de la FCSB împotriva lui Dorinel Munteanu, la Galați. „U” Cluj comite pași greșiți pe teren propriu, iar un singur punct desparte primele trei clasate
Actualitate luni, 2 decembrie 2024, 19:15

CCR respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin; turul II – pe 8 decembrie

Curtea Constituţională a României a respins solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din...

CCR respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin; turul II – pe 8 decembrie
Actualitate luni, 2 decembrie 2024, 17:44

Ministerul Educaţiei a publicat un proiect privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind modificarea ordinului pentru aprobarea Metodologiei-cadru de...

Ministerul Educaţiei a publicat un proiect privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie