Ion Luca Caragiale – „cea mai interesantă simbioză dintre o mare inteligență și nestatornicia unui caracter dificil”
Articol de Stefania Grigore, 22 decembrie 2015, 18:26
Radio România Regional va prezinta proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalitati din cultura sau stiinta, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor.
100 de români care, prin creativitate, munca si curaj, au adus România între tarile care au îmbogatit cunoasterea universala.
Astazi vi-l prezentam pe Ion Luca Caragiale, dramaturgul roman nascut pe 13 februarie 1852, in comuna Haimanale, judetul Prahova, Tara Româneasca.
Numele Caragiale este si acum, la un secol si jumatate distanta, sinonimul excelentei ca dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist.
Spre deosebire de contemporani precum Eminescu, opera lui Caragiale a avut parte de recunoastere inca din timpul vietii sale, insa drumul sau nu a fost in niciun caz pavat cu flori … Caragiale a fost criticat si desconsiderat in aceeasi masura in care s-a bucurat de succes.
Pana la urma, desi a scris doar noua piese de teatru, faptul ca a reusit sa reflecte cu acuratete realitatile, limbajul si comportamentul românilor l-a facut cel mai apreciat dramaturg al acestei tari, o dovada de netagaduit fiind influenta operei sale asupra altor dramaturgi de impact, precum Eugen Ionesco.
In mod sigur Caragiale nu a fost un om usor de inteles de catre contemporani, cu atat mai putin unul care sa se faca placut.
Activitatea politica l-a pus mai mereu in centrul conflictelor de pe urma carora s-a vazut nevoit sa renunte in timp la tot ce a insemnat cariera pentru el.
Citeste AICI in continuare totul despre Ion Luca Caragiale
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalități din cultura sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor.
100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.