Au fost și teatre norocoase în 2015
Articol de , 23 decembrie 2015, 17:26
În 2015, teatrele Excelsior, Metropolis, Masca s-au îmbăgățit cu spații noi de joc, iar Unteatru s-a mutat în casă nouă.
Pentru Teatrul Metropolis, 2015 a însemnat o triadă a dragostei. Cele trei piese shakespeariene ”A douăsprezecea noapte”, ”Romeo şi Julieta”, și ”Visul unei nopţi de vară” s-au jucat în seri consecutive, oferind publicului o experiență inedită. Ideea îi aparține directorului de scenă Victor Ioan Frunză și echipei sale minunate. După succesul din 2014 cu ”Visul unei nopţi de vară”, a realizat, tot împreună cu tinerii săi actori talentați și tot în scenografia Adrianei Grand, și celelalte două producții. Pe lângă membrii cu vechime în distribuțiile lui Frunză: George Costin, Andrei Huțuleac, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, fiecare nou spectacol înseamnă și noi actori, de exemplu Diana Cavallioti, în ”A douăsprezecea noapte”, Silvana Mihai, Marcela Nistor și Carol Ionescu în rolurile principale din ”Romeo şi Julieta”.
La Teatrul Metropolis a fost invitat în această stagiune și regizorul Mick Davis, pentru montarea unui musical, ”Paganini”. Din distribuție fac parte: Tudor Aaron Istodor, Gelu Nițu, Mihai Gruia sandu, Claudiu Bleonț, Ana Ciontea, Elvira Deatcu.
La final de an, la Metropolis e readus un text care a făcut istorie în teatrul românesc, ”Efectul razelor gama asupra anemonelor”, titlu tradus acum: ”Efectul razelor gama asupra crăiţelor lunatice”. Spectacolul le are în distribuție pe Oana Pellea, Alexandrina Halic, Florina Gleznea și Cristina Casian. Este deja a doua întâlnire dintre regizoarea Mariana Cămărăşan și actrițele Oana Pellea și Cristina Casian, la Teatrul Metropolis, după N(AUM), un alt spectacol care a adunat lauri în 2015.
Și Teatrul Excelsior s-a aflat sub o zodie bună. Elegantul sediu lăsat moștenire de Ion Lucian a fost gazda unui festival dedicat adolescenților și a oferit un întreg program acestui segment de public. Totodată a continuat să împartă scena cu Teatrul Ion Creangă, rămas și el fără casă de ani buni.
Spectacolul ”The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu”, în regia lui Vlad Cristache, la Teatrul Excelsior, din distribuția căruia fac parte: Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Daniela Ioniță, Cristian Nicolaie, Mihai Conrad Mericoffer, a depășit rapid granițele. A fost prezent în toate festivalurile importante din țară și din București, câștigând chiar Premiul Publicului la Festin pe Bulevard.
Nici premiera cu ”Thomas Sawyer”, dramatizare după “Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain, regia: Horia Suru, nu a trecut neobservată. Andrei Brădean, Emilian Mârnea, Ioana Repciuc, Aida Avieriţei, Daniela Ioniţă-Marcu, dar și Magicianul Antonio sunt câteva dintre numele care se regâsesc pe afiș.
Decembrie aduce un nou spectacol la sediul din strada Academiei, ”Interzis sub 18 ani” de Mihaela Michailov, regia artistică: Lenuș-Teodora Moraru, distribuţia: Iulia Samson, Andreea Șovan / Teodora Daiana Păcurar, Ion Bechet, Raluca Botez, și marchează inaugurarea Sălii Studio a Teatrului Excelsior.
Teatrul Masca a încheiat în 2015 programul său dedicat spectacolelor de Commedia dell’ Arte cu premiera ”Comedianții”, o montare a regizorului venețian Michele Modesto Casarin, cu Valentin Mihalache, Anamaria Pîslaru și Sorin Dinculescu în rolurile principale. Spectacolul, inspirat din Teatrul Comic al lui Goldoni, pune în lumină Commedia dell’ Arte prin intermediul vieții protagoniștilor: actori și actrite. Ca de fiecare dată, regizorul a venit la București însoțit de echipa sa: scenograful, peruchierul și creatorul măștilor.
Trupa de la Masca a adus în cartierul Militari nu doar lumea venețiană ci și pe cea autohtonă, odată cu premiera spectacolului Parapanghelos, un cabaret după “Cânticelele comice” ale lui Vasile Alecsandri.
Evenimentul a avut o dublă semnificație: inaugurarea unui nou design al Sălii Lecoq, transformată acum în CAFÉ-TEATRU MASCA. Spectatorii stau confortabil câte doi la o măsuță și primesc o băutură răcoritoare (inclusă în prețul biletului) „Parapanghelos” înseamnă “adio” și era strigătul cu care își încheiau evoluția păpușarii ambulanți pe vreme lui Alecsandri. Astăzi, actorii de la Masca au ambiția de a traduce parapanghelosul lor prin ”bine v-am găsit”. “Cânticelele comice” beneficiază astăzi, la început de veac XXI, de zâmbetul cu totul special al unui public care descoperă, nu fără tristețe civică, teribila contemporaneitate a acestor texte, semn că în lumea moravurilor politice cel puțin, trecerea timpului nu face decât să confirme și să adânceasca peiorativul apelativ de ”dâmbovițean”, declară Mihai Mălaimare, regizorul spectacolului.
Pentru finalul de an 2015, Masca propune ”Ulciorul sfărâmat” de Heinrich von Kleist, pe care o consideră cea mai bună comedie germană, un spectacol cu umor, dans, instrumente de suflat, cântece a capella, costume superbe, un decor splendid.
Unteatru a avut în luna noiembrie trei premiere, în noul sediu din str. Sfinții Apostoli, nr. 44 (Piața Națiunile Unite): ”Are nevoie de multă atenție!”, de Martin Crimp, traducerea și regia Sânziana Stoican, cu: Mădălina Anea, Sabrina Iaschevici, Cristina Casian, Silviu Debu, Ionuț Vișan; ”Livada de vişini”, spectacol la Unteatru, regia Andrei și Andreea Grosu, cu: Mihaela Trofimov, Sabrina Iașchevici, Florina Gleznea, Liviu Pintileasa, Richard Bovnoczki, Andrei Seușan, Ionuț Grama, Corina Moise, Bogdan Cotleț, Cristina Casian, Constantin Cojocaru și Ionuț Vișan și ”The Sunset Limited”, spectacol cu: Șerban Pavlu și Richard Bovnoczki, la Unteatru.