2015 a adus surprize plăcute și neplăcute în spațiul teatral bucureștean
Articol de , 25 decembrie 2015, 21:20
Spectacole bune și proaste apar în fiecare stagiune, dar spectacolele foarte bune și extraordinare sunt o raritate, și iată că, anul acesta avem și astfel de producții.
Aceasta ar fi surpriza plăcută. Ei i se adaugă și opusul: închiderea unor teatre din București aflate în clădiri cu bulină roșie: Nottara, Teatrul Foarte Mic și Godot Cafe Teatru.
A doua surpriză neplăcută ar fi atacul public la adresa unui manager de teatru și destituirea tacită a unui alt manager de instituție culturală. Dorina Lazăr, directoarea de la Odeon, a fost nevoită să răspundă într-o conferință la acuzațiile aduse de doi dintre consilierii Comisiei de Cultură a Primăriei Generale. Probabil scandalul s-a stins în urma reacțiilor de susținere din partea lumii teatrale, printr-o scrisoare deschisă adresată primarului interimar al PMB, de la acea vreme (luna septembrie). Oricum, nu au mai existat alte declarații publice.
Cristian Șofron, cel care a condus Centrul European pentru UNESCO Nicolae Bălcescu, vechea Casă de Cultură a Sectorului 4, a fost destituit la începutul lunii decembrie. După ce a transformat acestă instituție într-un spațiu activ, vizibil, cu deschidere europeană și a creat aici un nou pol teatral, prin spectacolele trupei lui Victor Ioan Frunză, producții prezente în toate marile festivaluri din țară, culminând cu FNT, primarul interimar de sector a hotarât să îi înmâneze actorului Cristian Șofron hârtia de eliberare din funcție, deși nu i se încheia mandatul și nici nu există acuzații la adresa sa, cel puțin nu au fost anunțate oficial. Situația a fost semnalată doar în câteva articole ale unor jurnaliști importanți.
Dar, pentru a ne păstra optimismul, până când aceste probleme administrative se vor rezolva, până când instituțiile vor primi sedii în care să își poată prezenta spectacolele, vă anunțăm că s-a deschis un nou teatru particular, în zona Lahovari, ”Point”, și că cel mai premiat teatru independent, ”Unteatru”, a reușit să se mute în casă nouă. Mai adăugăm la capitolul vești bune: redeschiderea Sălii Mari a TNB, în primăvară, și inaugurarea unor săli Studio la Metropolis și la Excelsior, în această stagiune.
Trecem în revistă și ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere artistic în teatrele din Capitală în articolele următoare:
1. Recitaluri actoricești la Bulandra, Comedie și Mic, în 2015
2. De la extaz la agonie – TNB se redeschide, iar Nottara se închide!
3. Au fost și teatre norocoase în 2015
– Excelsior, Metropolis, Masca s-au îmbăgățit cu spații noi de joc, iar Unteatru s-a mutat în casă nouă
4. Teatrele Odeon și Act și-au păstrat stilul și în 2015