Citește cartea de weekend: ”Saga reginelor”!
Articol de cristina.toma, 26 decembrie 2015, 12:31
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitiă în această iarnă, mai ales dacă vă place istoria, este ”Saga reginelor” scrisă de Jean des Cars, și spărută în traducere românească la editura Corint.
Autorul ne povestește viețile a paisprezece suverane, vieți în jurul cărora s-au țesut adevărate mitologii care și acum înflăcărează amintirile dar vorbesc si despre contribuția lor la istoria lumii. Acestea sunt Caterina de Medici, Elisabeta I a Angliei, Cristina a Suediei, Maria Tereza a Austriei, Ecaterina a II-a a Rusiei, Maria Antoaneta a Franței, Victoria a Marii Britanii, Eugenia a Franței, Sissi a Austro-Ungariei, Maria a României, Zita a Austro-Ungariei, Astrid a Belgiei şi Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Numele lor au rămas adânc întipărite în memoria colectivă. Vieţile lor, lungi sau scurte, și acelea ale popoarelor pe care le-au condus au fost marcate de măreţie și tragedie, intrigi de palat, fericiri și suferinţe care explică fascinaţia pe care ele o exercită până azi. Regine en titre aflate în fruntea statului, soţii de monarhi sau regente, ele și-au marcat epocile, au pus la cale înţelegeri, au urzit comploturi, s-au confruntat cu lupte succesorale, au declanșat războaie, au urmărit sau au obţinut pacea, ajutate de inteligenţa sau pur și simplu de farmecul lor. Căsătorite sau nu, înţelepte sau îndrăgostite, cu legături cunoscute ori doar presupuse, unele au fost mai mult decât regine, în virtutea întinderii și diversităţii teritoriilor asupra cărora coroana lor își exercita puterea. Fără ele, istoria noastră ar fi fost diferită și, îndrăznim să spunem, mai puţin pasionantă.
Combinând într-un mod fericit stilul jurnalistic cu cel științific, Jean Des Cars ne ajută să pătrundem într-o lume misterioasă, atrăgătoare unde personajele sunt cât se poate de reale doar că fiecare dintre ele poartă pe cap o coroană strălucitoare devenită în unele momente foarte grea. Este, de asemenea, interesantă predilecția autorului pentru înfățișarea fiecărei regine. Iar această carte acoperă 500 de ani de istorie ”la feminin” a continentului nostru. Un detaliu interesant ar mai fi acela că pentru ediția în limba română Jean des Cars a adăugat și un capitol dedicat regienei Maria a României. Sunt mai multe amănunte interesante dar pe care vă las să le descoperiti singuri. Eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până nu veți întoarce și ultima pagină.