Bucureștiul anului 2016
Articol de Mircea Apostolescu, 30 decembrie 2015, 15:39
Anul acesta este foarte aproape de final și cu toții facem bilanțul lucrurilor bune și mai puțin bune, care s-au întâmplat sau pe care le-am făcut, dar încercăm și să previzionam ce ne va aduce anul viitor.
Una dintre componentele importante, care ne influențează viața cotidiană este administrația locală. Ce ne va aduce 2016, din acest punct de vedere?
Anul viitor va veni cu o creștere de 25% a impozitului pe case. Aceasta este generată de prevederile noului Cod Fiscal. Acesta a crescut baza de impozitare, la care se aplică procentul stabilit de consilierii municipali. Acesta din urmă nu a fost mărit, față de anul trecut.
Începutul de an va aduce o scădere a tarifului la apă cu 5,6%. Aceasta va fi urmată, în prima parte a anului, de o nouă reducere a tarifului la apă de minim 5 procente, după cum anunța ieri președintele Autorității Municipale pentru Reglementarea Serviciilor Publice (AMRSP), Adrian Cristea. Scăderile de tarif vin în urma verificării prețurilor practicate de Apa Nova de către o comisie independentă de experți internaționali, după cum explica seful de la AMRSP.
În ceea ce privește marile lucrări de infrastructură, până pe data de 22 martie, constructorii magistralei a 5-a de metrou au promis că vor pune în siguranță zona Eroilor, pentru a se putea relua traficul rutier. Asta deși primarul interimar al Capitalei le-a cerut celor de la Astaldi să pună în siguranță zona până pe 15 ianuarie.
Până pe 30 iunie, Primăria Capitalei va trebui să finalizeze lucrările la Pasajul subteran de la Piața Sudului. Pasajul va trebui terminat cu bani de la bugetul local, deoarece, la 31 decembrie, se pierde finanțarea europeană a proiectului. Dacă nu va finaliza pasajul până la sfârșitul lui iunie, va trebui să returneze și banii europeni pe care i-a utilizat până acum. Conform primarului interimar Răzvan Sava, tot anul viitor, sistemul de control inteligent al traficului va fi extins la alte 100 de intersecții, pe lângă cele incluse deja în sistem.
Anul viitor, tot în luna iunie, vom avea alegeri locale. Atunci vom putea alege un nou primar al Capitalei, șase primari de sectoare, membrii Consiliului General al Municipiului București si pe cei ai celor șase consilii locale de sector. Competiția va fi deschisă mai mult decât oricând, dată fiind lipsa unor favoriți precum primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, primarii suspendați ai sectoarelor 1 și 5, Andrei Chiliman, respectiv Marian Vanghelie, și fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu – Piedone.