Cum ne “revenim” după sărbători?!
Articol de , 3 ianuarie 2016, 10:15
Craciunul si Anul Nou inseamna – pentru multi dintre noi – odihna, liniste, cateva zile fara grijile cotidiene, relaxare si ceva mese imbelsugate. Toate bune si frumoase, dar relaxarea aceasta se va vedea si atunci cand ne urcam pe cantar.
Specialistii recomanda revenirea la o dieta echilibrata, redusa caloric, pentru a corecta efectul exceslor alimentare din aceasta perioada. Consumul unei mari diversitati de fructe si legume proaspete, cereale integrale bogate în fibre, proteine de natură superioară din pește și lactate fermentate – chefirul, sana, laptele bătut – reprezinta un prim pas.
Dieta zilnică trebuie împărțită în trei mese principale și două gustări de fructe, iar între mese să se consume din abundență lichide care hidratează: apă și ceai neîndulcit.
Recomandat este sa evitati sucurile naturale deoarece acestea contin o cantitate mare de zaharuri. Pentru a obtine 250 ml suc de portocale este nevoie de cel putin trei fructe, ori la o gustare este recomandat un fruct de dimensiune medie…nu trei!
De asemenea, mișcarea joacă un rol esențial în activarea metabolismului și de aceea măcar activitățile fizice de rutină (mers pe jos, urcat scări, plimbare în parc, bicicletă, role) trebuie practicate.
Doamnele sunt cele care doresc sa scape cat mai repede de cele cateva kilograme depuse in concediu. Revenirea la garderoba office implică o strategie clară și rapidă a stilului de viață.
Nutritionistul Lygia Alexandrescu precizeaza ca hidratarea este ingredientul cheie care menține echilibrul hidric și termic al corpului. Dar nu trebuie băute lichide foarte reci, ci calde sau la temperatura camerei.
Dieta trebuie să conțină alimente ușoare, bogate în nutrienți și sărace în grăsimi: carne de pește, ou fiert, brânză nesărată, salate din legume cu frunze verzi, fructe proaspete și cantități limitate de pâine cu secară.
Micul dejun poate fi format din cereale integrale, fructe proaspete și ceai sau cafea.
Gustarea de fructe de dimineață poate fi formată din prune uscate, mere, pere, o banană, iar cea de după-amiază din mere sau citrice.
Prânzul poate să conțină pește gătit dietetic, la grătar sau la cuptor, nu prajit!, o salată de legume proaspete, câteva linguri de orez integral gătit la abur, un iaurt fermentat și ceai de plante cald.
Cina poate să fie o salată cu brânză dulce și câteva migdale crude și iaurt
Si o ultima precizare – alimentele condimentate (iuți și sărate) trebuie și ele limitate.