Noile impozite pe locuinte: ce justificare?
Articol de , 6 ianuarie 2016, 18:08 / actualizat: 7 ianuarie 2016, 14:52
Continuam discutia privind noul Cod Fiscal in general si in special prevederile privind impozitele pe locuinte, pentru ca au ramas multe lucruri nelamurite iar altele merita mai multe detalii.
Ce este coeficientul de 1,4 cu care se inmulteste suprafata unei locuinte la calculul impozitului
Justificarea oficiala este ca o locuinta, si un imobil in general, nu inseamna doar spatiul interior ci si grosimea peretilor exteriori.
Adica suprafata totala, amprenta la sol, a unei case, sau a unui apartament este suprafata interioara plus suprafata ocupata de peretii exteriori.
La apartamentele cu peretii exteriori din blocuri de BCA, groase, suprafata acestor pereti poate, fi, intr-adevar, destul de mare.
Dar nu este clar de ce a fost nevoie de acest coeficient si de ce a fost el crescut de la 1,2 cat a fost anul trecut la 1,4 in acest an, ca si cum peretii exteriori s-ar fi ingrosat intr-un an.
In plus, mi se pare excesiv sa se considere ca grosimea peretior exterior reprezinta 40% din suprafata interioara totala a locuintei.
Oricum acest coeficient se aplica doar la partamentele de bloc de la etajele suparioare, unde nu se poate masura perimetrul exterior al apartamentului.
La case nu se aplica imnultirea cu 1,4
La case, adica la vile, este usor sa masori perimetrul exterior.
Evident ca si peretii caselor individuale au o anumita grosime, deci impozitele vor creste dupa masurare dar, este greu de crezut ca grosimile insumate ale peretilor exteriori sa reprezinte 40% din suprafata interioara. Nu sunt, totusi, pereti de cetate.
In rest, si la case individuale se vor aplica ceilalti indici, adica inmultirea 2,6 daca este in centrul Bucurestiului, si valoarea de 1000 de lei pe metrul patrat.
In plus, justificarea oficiala pentru coeficientul 1,4 mai are un punct atacabil.
Punctul atacabil
Orice locuinta, inclusiv apartamentele de la bloc, au fonst construite dupa un plan.
In planul respectiv au fos trecute toate dimensiunle, atat suprafetele cat si grosimea peretilor, inclusiv peretii exteriori.
Ar fi mai cinstit ca primarii sa ia planurile de constructie si sa determine perimetrul exterior.
In acest fel nu ar mai exista scuza ca nu se poate masura perimetrul exterior al unui apartament de la etajul 5.
Am constatat insa ca nimeni, niciun avocet, sau analist financiar, nu contesta acest coeficient de 1,4 stabilit arbitrar.
Exista si reduceri de impozite pentru anumite imobile
Conform noului Cod fiscal valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de vechime:
-cu 50%, pentru cladiri cu vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta;
-cu 30%, pentru cladiri cu vechime cuprinsa intre 50 de ani si 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta;
-cu 10%, pentru cladiri cu vechime cuprinsa intre 30 de ani si 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta.
Este mai profitabil sa iti faci microintreprindere decat sa fii PFA?
Se pare ca da.
De la 1 ianuarie, microintreprinderile platesc impozit pe venit si impozit pe devidende
Impozitele pe venit sunt de 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariaţi (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat şi de 3% pentru microintreprinderile care nu au salariaţi.
Impozitul pe dividende este de 5%
Conform unui studiu de caz publicat in Ziarul Financiar, la un contract de 3000 de lei, dupa plata tuturor impozitelor, chiar si daca este impozitul maxim de 3% pentru ca microintreprinderea nu are angajati, patronul ramane cu 2765 de lei.
In schimb PFA-rile trebuie sa plateasca impozitul pe venit de 16%, apoi contributia individuala la asigurarile sociale pensii in procent de 10,5% si contributia individuala la asigurarile de sanatate in procent de 5,5%.
Astfel ca ca in contract de 3000 de lei PFA respectiva ramane cu un profit final de 2117 lei, cu 600 de lei mai mic decat micointreprinderea.
In plus, PFA respectiva, daca vrea sa iasa la pensie cu stagiul de cotizare complet, trebue sa mai plateasca si contributia de 15,8%, atat cat este in prezent contributia la pensii platita de angajator.