De ce au dârdâit în case bucureștenii din Drumul Taberei şi Militari?
Articol de Mircea Apostolescu, 7 ianuarie 2016, 12:45
Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, frigul pe care locatarii din Militari si cei din Drumul Taberei au fost nevoiți să il îndure, zilele trecute, ar fi fost cauzat de „avarii produse la ambele companii”, adică la ELCEN, dar si la RADET.
Ce adevăr este mascat in spatele acestei formulări ce ține de noua „limbă de lemn” a administrației? Pur si simplu, unul dintre cazanele in care cei de la ELCEN produc apă fierbinte, la peste 100 de grade Celsius, botezat CAF 6, s-a fisurat si a trebuit scos din funcțiune pentru reparații. Imaginați-vă acest cazan, înalt cât un bloc cu 10 etaje, care a trebuit golit de tone de apă fierbinte si, apoi, sudat.
Pentru a face față unor astfel de situații, ELCEN are mai multe cazane de rezervă, care pot intra în producție imediat ce apare o defecțiune la o capacitate de producție. Numai că aceste rezerve sunt vechi, neretehnologizate, foarte poluante, conform normelor europene si, din această cauză, ELCEN nu mai are voie să le folosească de la 1 ianuarie. Deci, cei care produc agentul termic merg pe sârmă, fără plasă de siguranță.
Asa se face că oamenii au trebuit să suporte frigul din apartamente, până la repararea cazanului, reumplerea lui cu apă si aducerea agentului termic la temperatura de 102-105 grade Celsius. La acestea mai trebuie adăugat si timpul necesar pentru ca apa fierbinte să fie pompată prin kilometrii de conducte, pentru a ajunge in calorifere.
Care este morală acestei povesti? De ce ar trebui să ne intereseze pe toți cei care suntem legați la sistemul de termoficare? Simplu, pentru că, dată fiind vechimea de mai bine de 40 de ani a cazanelor ELCEN, o astfel de avarie se poate repeta oricând şi, din nou, sute sau mii de bucureşteni vor dârdâi în apartamente.