Scris pe trup sau arta tatuajelor!
Articol de , 8 ianuarie 2016, 13:00
Arta tatuajelor are o istorie veche de mii de ani! Tatuajul este una dintre cele mai vechi forme de artă practicate de om, încă din timpurile preistorice, prin care îşi imprimă pe piele desene sau scrieri care aveau diferite semnificaţii.
Cel mai vechi corp tatuat, cunoscut până acum, a fost descoperit în anul 1991, în Alpii austrieci şi are o vechime estimată la peste 5.000 de ani.
Pentru multe popoare indigene, tatuajul, pe lângă o artă corporală şi un simplu mod de înfrumuseţare, reprezenta, în acelaşi timp, o practică rituală cu profunde semnificaţii sociale şi spirituale.
De-a lungul timpului, tatuajele au fost un subiect destul de controversat întrucât persoanele care își făceau unul doreau ca acesta să simbolizeze ceva, de cele mai multe ori ceva tabu.
Exista o multitudine de popoare antice care foloseau tatuajele în diverse scopuri, iar semnificațiile acestora erau diferite, de la o cultură la alta, precum și modul în care erau realizate.
Odată cu trecerea timpului, însă, s-a schimbat și modul în care tatuajele sunt făcute, dar și scopul.
Astăzi, conceptul este acceptat sub orice formă cu excepția locurilor de muncă ce interzic vehement semnele pe corp, mai cu seamă tatuajul.
Care sunt tendințele în materie aflăm de la Costi Azoiței, tattoo artist – președintele Asociației de Tatuaje și Piercing
Costi Azoiței: „Greu de spus! Tatuajul este diferit de la persoană la persoană. Mulți tineri se influențează reciproc de pe internet, de pe rețelele de socializare. Au început să se tatueze cu motive din ce în ce mai interesante. Au lăsat însemnele tribale, au lăsat floricelele și au început să își facă tatuaje mai mari, mai realistice, portrete sau memoriale de copii.”
Reporter: Există oameni sceptici care nu văd tatuajul ca pe o formă de artă. Cum vezi tu tatuajele ca parte a artei corporale?
Costi Azoiței: „Mentalitățile unor persoane nu pot fi schimbate indiferent de ce încerci să faci, așa că acel segment de oameni care afirmă acest lucru nu îmi trezește interes și nici nu am să mă obosesc să explic că albul e alb și negrul e negru. Tatuajul, așa cum îl cunoaștem astăzi, a evoluat timp de secole și acum este mai popular decât oricând. Astăzi, tatuajele au ajuns la nivelul în care pot fi considerate capodopere de arta indiferent de ce spun sau cred unii sau alții.”
Reporter: Care sunt motivele pentru care oamenii aleg, în general, să se tatueze?
Costi Azoiței: „De la diverse probleme medicale la necesități în a acoperi niște cheloide. În general, oamenii vor să se regăsească în tatuajele pe care le fac și văd în ele un talisman, o bijuterie corporală personală. Cei tineri vor clar să își facă un tatuaj ca să iasă în evidență. Mi-este greu să spun. Clienții mei sunt învățați cu mine, știu ce vor și îmi este greu să spun acum de ce vor să se tatueze. Oricum ar fi, este bine să asculte și de sfatul artistului, pentru că, în primul rând, tatuajul trebuie să arate bine pe piele, asta pentru că îl porți toată viața.”
Reporter: Artiști tatuatori, locali și internaționali, au participat la sfârșitul anului trecut la o convenție internațională. Știu că ești organizatorul acesteia și deja te afli la cea de-a 6-a ediție. Ce s-a întâmplat acolo?
Costi Azoiței: ”Ne bucurăm extrem de mult că a prins foarte bine atât la public cât și la artiști tatuatori. Este un eveniment foarte rar întâlnit în România, asta pentru că are loc o singură dată pe an. În ultimii ani, convenția a oferit publicului larg șansa de a intra în contact cu unii dintre cei mai cunoscuți artiști din lumea tatuajelor și body art performers, reunind sute de artiști naționali și internaționali cu împătimiți ai acestui domeniu. La ediția din 2015, pe lângă sunetul adictiv al mașinilor de tatuat și concursuri ale operelor de artă pe piele, s-au adăugat și o serie de show-uri și concerte live, accesorii, echipamente. Am avut multe concerte, stiluri de muzică diferite de la rock la hip-hop, am avut și dansuri populare, am avut și muzică quartet de cameră, iar pasionații de tatuaje au avut ocazia să admire și să cumpere accesorii, haine și multe alte lucruri ce țin de cultura din jurul tatuajelor. Convenția de la București este cunoscută în lume pentru diversitatea stilurilor abordate, care merg de la old-school-authentic, dark-style, cartoon, traditional-tribal, Japanese, până la realistic, new-school, chiar și tatuaj cosmetic.”