Atenție, șoferi! Agresivitatea în trafic va fi sancționată dur!

Articol de , 12 ianuarie 2016, 16:18
Nu rare sunt ocaziile când pe internet sau pe posturile de televiziune sunt difuzate imagini cu șoferi care se încaieră fie pe stradă, ca urmare a unor șicanări, fie prin parcări, sub motiv că unul a ocupat locul pândit de celălalt.
Uneori, autorii au pistoale sau cuțite cu care-i amenință pe ceilalți, mai ceva ca-n western-urile americane.
Pornind de la aceste aspecte, un nou proiect al Codului Rutier, care îi vizează pe conducătorii auto ce prezintă un comportament agresiv în trafic, va fi dezbătut săptămâna aceasta în Camera Senatului.
Astfel, șoferii care nu respectă noile măsuri vor fi sancționati dur cu amenzi contravenționale. Propunerea celor 40 de membri reuniți din toate partidele, împreună cu sprijinul Poliției Rutiere, prevede obligația șoferilor participanți la trafic de a adopta o atitudine calmă și stabilă atunci când se află la volan. În caz contrar, demararea în trombă, circulația cu viteză la o distanță relativ apropiată de un alt vehicul în scopul agresării sau intimidării celuilalt conducator auto, precum și folosirea abuzivă a semnalelor luminoase sau a claxonului pentru a obliga în mod nejustificat celălalt șofer să elibereze banda de circulație, conducerea unui moped, dar și alte nereguli grave incluse în acest proiect, ar putea intra în așa-zisă categorie a “șofatului agresiv”.
Necesitatea modificarilor propuse în noua inițiativă legislativă derivă din faptul că tot mai dese sunt accidentele rutiere cauzate din motive care țin de felul în care conducatorii auto merg pe șosele. Se circulă în trombă, se circulă în viteză la distanțe reduse față de vehiculele din față sau din spate, cat și din lateral, se folosesc repetat semnalele luminoase sau se claxonează pentru obligarea nejustificată a șoferului din față de a elibera banda de circulație, se circulă pe o altă bandă decât pe prima cu viteză redusă și în mod nejustificat sau se împiedică circulația regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa sau mersul înapoi cu spatele în scopul agresarii sau intimidarii celorlalți participanți la trafic.
Acestea sunt o parte din caracteristicile care intră în categoria șofatului agresiv cu consecințe grave și foarte grave ducând de foarte multe ori la decesul fie unor conducatori auto, fie a unor pasageri, spune Gheorghe Udriște – unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
În București, poate mai mult decât în alte orașe ale țării agresivitatea la volan a devenit o conduită obișnuită, având ca scuză principală traficul aproape sufocant. Acesta este și motivul pentru care cei 40 de parlamentari români au propus sancționarea drastică a acestor comportamente periculoase, mergând până la suspendarea permisului de conducere.
Părerile sunt împărțite la nivelul șoferilor care spun fie că nu au bani ca să își permită să facă asemenea gesturi pentru că ar plăti amenzi usturătoare, fie le e frică de episoadele agresive, asta pentru că unii din ei au primit sprayuri lacrimogene direct în față, lovituri sau înjurături. Alți soferi spun că nu oamenii de rând recurg la asemenea gesturi ci aceia care au bolizi de lux, persoane de altă etnie care își aduc prietenii să rezolve în mod „delicat” situația sau chiar parlamentari care flutură câte o legitimație în fața participanților la trafic. Mulți spun că le este silă inclusiv de.
Comportamentul macho la volan este stimulat și de forța mașinii pe care o conduci, dar agresivitatea în trafic nu se reduce doar la această categorie privilegiată de conducători auto. Psihologul Aurora Liiceanu crede că este o expresie a stării generale de frustrare pe care o trăiesc romanii. Nervii, stresul cotidian și problemele de orice tip își spun cuvântul!