Actorul Marius Stănescu vine în studioul București FM!

Articol de , 16 ianuarie 2016, 12:39
Marius Stănescu a absolvit Academia de Teatru și Film, București, Facultatea de Teatru, Secția Actorie, clasa prof.univ. Alexandru Repan, în 1993.
Imediat au venit și rolurile la Odeon, teatru pe a cărei scenă este prezent și astăzi și de care este legată mare parte din cariera sa.
1993: Dublul în ”Richard III” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuțiu, Gavrilescu în ”La ţigănci” după Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater, Filosoful în Teatru seminar după Petre Țuțea, regia Dragoș Galgoțiu, Nebunul în ”Întâlnire în pădure” de O. Sthral, regia Cătălina Buzoianu, Florindo în ”Mincinosul” de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur, Ralph în ”Tragica istorie a doctorului Faust” de Christopher Marlowe, regia Dragoș Galgoțiu, Amiel în ”Au pus cătuşe florilor…” de Fernando Arrabal, regia Alexander Hausvater.
Colaborarea cu regizorul Dragoș Galgoțiu devine una de cursă lungă, 10 spectacole până în acest moment, și de cele mai multe ori una de bun augur pentru ambii creatori: rolul Hamlet, din ”Hamletmachine” de Heiner Müller, regia Dragoș Galgoțiu (2006) îî aduce lui Marius Stănescu și Premiul UNITER pentru cel mai bun actor.
Sunt de amintit, de asemenea, întâlnirile cu regizorul Alexandru Dabija, ”Saragosa – 66 de zile”, ”Aventurile lui Habarnam” și ”Gaiţele”, spectacol ce se joacă de peste un deceniu cu casa închisă.
A întruchipat roluri diferite și extrem de provocatoare, doar la Teatrul Odeon a jucat până acum în 30 de spectacole. Vi-l amintiți cu siguranță și în Spiridon din ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Mihai Măniuțiu (1998), sau în Song Liling din spectacolul ”Madame Butterfly”, regia Ada Lupu, rol pentru care a primit Premiul criticii acordat de AICT în cadrul Galei UNITER 2001. A colaborat și pe alte scene din București și din țară.
Rolul Romeo Daddi din ”Nu se știe cum”, de la Teatrul Nottara, l-a pus pe lista celor trei nominalizați la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor, în 2006. O altă colaborare cu regizorul acestui spectacol, Lazslo Bocsardi, a însemnat pentru Marius Stănescu, întâlnirea cu cel mai râvnit rol din lumea teatrului, Hamlet. (Spectacol la Teatrul Metropolis)
Și cariera sa în film este una importantă și des premiată: 2004 Premiul UCIN pentru rol principal în filmele ”Examen” și ”Ambasadori căutam patrie”, Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film Anonimul, Sf. Gheorghe, pentru rolul principal din ”Examen”, 1997, Premiul Pro Victoria pentru Debut în film, 1991 Cea mai bună interpretare într-un rol secundar în Carol din ”Undeva în est” la Festivalul de Film, Costinești.
În 2002 a primit Ordinul Național pentru merit în grad de Cavaler acordat de președintele României pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba Teatrului Românesc
Îl puteți vedea în această stagiune în ”Volpone” de Ben Johnson, regia Vlad Cristache, Teatrul Mic, în ”Urâtul” de Marius von Mayenburg, regia Vlad Cristache, la Teatrul de Comedie și, bineînțeles, la Teatrul Odeon. Din 2015, interpretează personajul titular în ”Casanova” după ”Memoriile lui J. Casanova” de Seingalt, scrise de el însuşi, regia Dragoș Galgoțiu, apare în ”Pescarul și sufletul său” după Oscar Wilde, regia Carmen Lidia Vidu (2014), iar începutul acestui an, vine cu o nouă provocare: James, din ”Când timpul nu se mișcă” de Donald Margulies, premieră în care joacă alături de: Alina Berzunțeanu, Adrian Titieni și Ioana Anastasia Anton, regia Vladimir Anton.
Despre acestă premieră, despre rolurile sale din teatru, dar și din filme, veți afla mai multe la Spectacol@bucurești.ro cu Andreia Bârsan, astăzi, de la 13:00, pe 98,3 FM şi online, pe https://www.bucurestifm.ro/video-studio/. Actorul Marius Stănescu va fi prezent în studioul București FM.