Pericolul îi pândeşte pe bucureşteni la tot pasul…
Articol de Mircea Apostolescu, 19 ianuarie 2016, 11:50
După viscol şi zăpadă, după trotuare şi stații RATB nedeszăpezite, a venit gerul. Acum, pericolele îi pândesc, şi de jos şi de sus, pe cei care se încumetă să meargă prin București.
Nu ma refer aici la vreo pedeapsă de origine divină sau la vreo uneltire a celui necurat, ci la lucruri cu mult mai lumești. Multe dintre trotuare au fost curățate, dar mai sunt încă destule de pe care zăpada frământată nu a fost degajată. Aceasta a înghețat, formând şleauri înguste, denivelate şi alunecoase, pe unde nu se poate merge decât în şir indian.
Dacă ai o pereche de bocanci buni, un bun echilibru, o formă fizică cât de cât în regulă şi noroc, poți traversa aceste porțiuni relativ în siguranță. Pentru părinții cu copii, pentru persoanele în vârstă sau pentru cele cu o deficiență motorie, însă, aceste segmente de trotuare reprezintă adevărate probe de supraviețuire. Acesta este pericolul de jos …
Dar, dacă te uiți cu atenție pe unde mergi, ca să nu aluneci şi să îți rupi oasele, nu poți vedea primejdia de sus. În foarte multe locuri, zăpada s-a depus din belşug pe acoperișurile imobilelor, mai mult sau mai puțin înalte. La streşinile acestora s-au format ţurturi şi cornişe de zăpadă înghețată, care stau, ca adevarate săbii ale lui Damocles, deasupra capetelor celor care trec pe dedesubt, pe trotuar.
Unii proprietari de imobile au instalat chiar inscripții care avertizează asupra pericolului de cădere a gheţii de pe acoperişul clădirii, dar pietonii continuă să treacă pe trotuarul respectiv. Aşa se întâmplă chiar în cazul clădirii Universității București, unde zeci de studenți joacă, în pofida inscripțiilor de avertizare, un fel de ruletă rusească, trecând printre bucățile de zăpadă înghețată care cad de pe acoperișul clădirii Universității direct pe trotuarul străzii Edgar Quinett.
În context, trebuie reamintit faptul că obligația de a deszăpezi trotuarele din fața imobilelor le revine proprietarilor clădirilor, persoanelor fizice, agenților economici, instituțiilor administrației centrale şi locale, asociațiilor de proprietari şi operatorilor de salubritate. Aceştia din urmă au fost deja amendați pentru trotuarele nedeszăpezite.
Marţi, inspectorii Municipalității vor verifica modul în care şi-au respectat obligația proprietarii de clădiri şi îi vor amenda pe aceia care nu şi-au deszăpezit trotuarele.
De asemenea, obligația de a curăța zăpada şi ţurturii de la streașină îi revine tot proprietarului clădirii. În cazul imobilelor a căror înălțime nu permite intervenția proprietarului, acesta poate solicita ajutorul echipajelor ISU București.
Conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr 120/2010, proprietarii de imobile au obligația de a înlătura zăpada, gheaţa şi ţurţurii formaţi în perimetrul clădirilor pe care le dețin, în maxim 24 de ore de la încetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligaţii se sancționează cu amenda între 200-500 lei, în cazul persoanelor fizice, şi, între 500 şi 2000 de lei pentru agenți economici, instituții şi asociații de proprietari.