Posibila existenţă a unei a noua planete în sistemul nostru solar

Credit: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Cercetătorii americani au descoperit nişte date potrivit cărora ar exista o a nouă planetă, foarte mare, în sistemul nostru solar. Botezată momentan „A nouă planetă”, aceasta ar avea o masă de circa zece ori mai mare decât a Terrei şi s-ar afla pe o orbită de 20 de ori mai îndepărtată decât cea a planetei Neptun, care se învârte în jurul Soarelui la o distanţă medie de 4,5 miliarde de kilometri. De fapt, această planetă ar efectua o orbită completă în jurul Soarelui între 10.000 şi 20.000 de ani, precizează cercetătorii Konstantin Batygin şi Mike Brown de la Institutul de Tehnologie din California (Caltec), cei care au făcut această descoperire prin intermediul unor modele matematice şi unor simulări pe computer.

Dacă existenţa acestui obiect, care nu a fost observat în mod direct, se va confirma, atunci ar fi „a noua planetă” a sistemului nostru solar, a spus Mike Brown, un profesor de astronomie planetară. „Până acum, nu au fost descoperite decât două planete în sistemul nostru solar după cele descoperite în antichitate şi, în acest caz, ea ar fi cea de-a treia. Există încă o mare parte a sistemului nostru solar care este nedescoperită şi acest lucru este foarte exaltant”, a continuat astronomul.

Multă vreme, planeta Pluto a fost considerată cea de-a noua planetă a sistemului nostru solar, dar ea şi-a pierdut acest statut deoarece este prea mică. Acum este clasificată ca o planetă pitică. Noua planetă descoperită nu va avea această problemă, deoarece masa ei ar fi de 5.000 de ori mai mare decât aceea a lui Pluto.

Sursa: Rador

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.