Fără panseluțe în București
Articol de Sabina Lapadatescu, 22 ianuarie 2016, 10:05
După apariția raportului Curții de Conturi care semnalează cheltuieli uriașe pentru achiziționarea de flori, dar și de aparate de joacă pentru copii, coșuri de gunoi și mobilier stradal de către unele primării de sector, Primăria Capitalei va introduce pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București din 26 ianuarie un proiect de hotărâre privind amenajarea peisagistică a scuarurilor, aliniamentelor stradale și a grădinilor și parcurilor publice.
Potrivit proiectului, pe toate aceste spații verzi vor fi plantate „cu preponderență” „plante perene”. Proiectul explică și ce înseamnă plante perene, respectiv „vegetație lemnoasă compusă din arbori si arbuști”. Restul suprafeței spațiilor verzi va fi acoperită de gazon sau „înlocuitor de gazon”.
Tot proiectul de hotărâre explică faptul că plantele perene au o durată de viață cuprinsă între 5 și 8 ani, dacă sunt întreținute. Din această categorie a plantelor perene fac parte lalelele, ghioceii, crizantemele, narcisele, lăcrămioarele sau gențiana. Practic, proiectul ar urma să stopeze folosirea pentru amenajările peisagistice a plantelor anuale și bianuale, incluzând aici faimoasele panseluțe.
Dacă acest proiect va trece de votul consilierilor municipali, amenajarea spațiilor verzi se va putea face, de către ADP-urile de sector sau de către ALPAB numai în baza unui „plan de amenajare peisagistică, care va fi aprobat de către o comisie a Primăriei Capitalei.
În context trebuie amintit faptul că, la începutul lunii ianuarie, Curtea de Conturi a făcut public un raport conform căruia, între 2007 și 2014, primarii din Capitală au cheltuit aproximativ 600 de milioane de euro pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi. Raportul celor de la Curtea de Conturi dezvăluie și prețuri incredibile plătite de către unele primării de sector pentru achiziția de… panseluțe.
Astfel, o primărie a reușit să plătească nu mai puțin de 310 lei pentru o panseluță, care fusese cumpărată de către furnizorul primăriei respective cu 12 lei, adaosul comercial practicat de respectivul agent economic și plătit de primăria de sector din bugetul local ridicându-se la peste 2400%.
Un alt exepmlu halucinant din raportul Curții de Conturi este acela al prețului unui tei, pentru care o primărie de sector a plătit nu mai puțin de 2500 de lei.