Zeci de copaci şi arbuşti, distruşi în Capitală
Articol de , 29 ianuarie 2016, 10:20
Distrugerea copacilor şi arbuştilor ornamentali plantaţi în perioada 2013-2014 în sectorul 6 s-a produs din cauza fenomenelor meteorologice, au explicat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 şi ai Direcţiei Generale Investiţii.
Răspunsul vine în contextul în care, recent, Curtea de Conturi a arătat într-un raport de audit că situaţia spaţiilor verzi din Bucureşti care aparțin domeniului public este îngrijorătoare, acestea diminuându-se anual în perioada 2007-2014.
Printre cauzele care au dus la distrugerea copacilor, menţionează reprezentanţii autorităţii locale, se numără: temperaturile scăzute, vântul puternic, depunerile consistente de zăpadă pe ramuri, substanţele folosite la deszăpezire (în cazul arbuştilor plantaţi de-a lungul străzilor), canicula – atât ca urmare a acţiunii directe, cât şi a celei cumulate a acestora.
‘Cele mai mari pierderi s-au înregistrat la specia thuja gard viu’, precizează specialiştii din primărie.
În acelaşi răspuns se face referire şi la situaţia vegetaţiei din Parcul Drumul Taberei, reabilitat cu fonduri europene nerambursabile.
ADPDU Sector 6 subliniază că s-a dorit nu numai amenajarea parcului, ci, în mod special, modernizarea acestuia.
‘În acest sens, suprafaţa spaţiilor verzi s-a menţinut, deoarece proiectul s-a executat pe acelaşi amplasament, nefiind arondată parcului o suprafaţă mai mare. Dar îmbunătăţirea calităţii mediului credem că s-a realizat prin introducerea unor specii mai valoroase cu design plăcut şi capacitate sporită de retenţie noxe. Cu toate acestea, ADPDU Sector 6 nu a distrus elementele (mobilierul existent: bănci, balansoare etc.) existente în parc. (…) După dezafectare, acestea au fost relocate în alte zone: grădini de cartier, locuri de joacă etc. Cele care au avut durată normată realizată au fost casate cu recuperarea valorilor aferente’, mai arată sursa citată.
În ceea ce priveşte zona Mall-Plaza, lucrările de amenajare a spaţiilor verzi au fost începute la un nivel ‘minim’ pentru ‘înnobilarea’ zonei – 14 arbuşti din special berberis şi un arţar.
Curtea de Conturi a informat la jumătatea acestei luni că, faţă de datele oficiale, situaţia spaţiilor verzi care aparțin domeniului public este îngrijorătoare şi acestea s-au diminuat în fiecare an în perioada 2007-2014 atât pe total, cât şi pe fiecare componentă – parcuri, scuaruri, spaţii între blocuri, alte spaţii.
Astfel, cu toate că, potrivit datelor oficiale, indicele privind spaţiile verzi a crescut de la 12,39 mp/locuitor în anul 2009 (conform Raportului anual privind starea mediului în România pe anul 2009 publicat de Agenţia privind protecţia Mediului Bucureşti) la 23,21 mp/locuitor în anul 2012 (conform Cadastrului verde), ‘această creştere este pur conjuncturală, bazată numai pe includerea unor suprafeţe aparţinând domeniului privat sau cu regim juridic incert, care nu au fost evaluate, inventariate şi raportate’ conform prevederilor Legii nr. 213 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia.