De ce sufoca supermarketurile micile magazine de cartier

Articol de , 1 februarie 2016, 18:40
Mega Image a deschis 8 noi magazine la sfarsitul lunii decembrie 2015, ajungand astfel la un numar total de 471 de unitati in toata tara. Reteaua de hipermarketuri Kaufland, a deschis inca trei magazine in luna decembrie a anului trecut si a ajuns astfel sa posede 107 unităţi in Romania. Carrefour, care are circa 180 de magazine, a preluat in 2015 reţeaua de supermarketuri Billa, cu 85 de magazine.
Ce soarta au micile pravalii?
Micile magazine nu vor muri, dar vor pierde in continuare din putere.
Conform studiului Euromonitor 2015 privind comertul cu produse alimentare, anul trecut, erau in Romania 3100 de magazine „moderne” (supermarketuri si hipermarketuri) si 54.000 de magazine „traditionale”.
Raportul era de 1 la 18, dar, conform Ziarului Financiar, cifra de afaceri in comertul modern era de 8 miliarde de euro in timp ce cifra de faceri in comertul traditional era de 7,4 miliarde de euro. Ponderea comertului modern in totalul comertului cu alimente era anul trecut in Romania de 52%
Ce se va intampla cu micile magazine?
„Moartea” micului comert in fata ofensivei marilor magazine este excelent descrisa de Emile Zola in romanul „Au bonheur des dames”, tradus la noi sub titlul „La Paradisul femeilor”. Romanul, scris in 1883, este mai mult decat o lucrare literara, este un veritabil manual de economie de piata.
Romanul lui Zola se refera la magazinele de textile-confectii, dar fenomenul este valabil pentru tot comertul modern.
Euromonitor afirma ca din 2008 si pana in 2015 numarul de mici magazine in Romania a scazut cu 19.000.
In Occident, micile magazine au un mare noroc: sindicatele puternice, care exista in retelele comerciale mari, impun inchiderea magazinelor dupa ora 20:00, sau cel mult 22:00 precum si duminica, in timp de micile magazine sunt doar afaceri familiale, deci pot functiona, si chiar functioneaza 24 ore din 24, 7 zile din 7.
In Romania, retelele de magazine, si cele alimentare si cele de orice alt gen, nu au sindicate atat de puternice incat sa impuna limitarea orarului de functionare, asa incat marile magazine „ocupa” si zilele si transele orare care in Occident sunt „rezervate” buticurilor familiale.