Demersuri pentru obţinerea transparenţei administrative
Articol de Mircea Apostolescu, 1 februarie 2016, 13:53
Asociațiile Salvați Bucureștiul si CeRe derulează un program ce vizează, potrivit Oanei Poenaru, manager de proiect, transparentizarea activității decizionale privind problemele de urbanism.
Astfel, cele două asociații au cerut de la autorităţile locale informaţii privind documentaţiile de urbanism, pentru a le face publice pe un site dedicat.
Pentru a obține aceste informaţii, reprezentanții celor două asociatii au facut aproximativ 150 de cereri de informaţii, de-a lungul unui an, către primariile de sector, către Municipalitate cu privire la documentațiile de tip Plan de Urbanism Zonal şi Plan de Urbanism de Detaliu şi autorizații de construcție. Alte acte vizate au fost şi autorizațiile de mediu, eliberate de Agenţia de Mediu, şi cele de la Ministerul Culturii privind declasarea unor clădiri monument istoric.
Deoarece autoritățile locale nu au dat dovadă, de la început, de transparență, ONG-urile au intentat 68 de procese, iar instanțele au obligat primăriile să ofere acces la informațiile respective în peste 80% dintre cazuri.
Reprezentanții ONG-urilor spun că, în urma proceselor, transparența la nivelul administrației locale din București, s-a îmbunătățit. În schimb, în ceea ce privește Ministerul Culturii şi Agenția de Mediu a Municipiului București situația a rămas aproape neschimbată sau chiar a suferit o înrăutăţire.
Totodată, reprezentanții ONG-urilor s-au întâlnit cu cetățenii din mai multe comunități care urmau a fi afectate de diverse proiecte imobiliare. Un astfel de exemplu ar fi cel al mall-ului de pe Calea Victoriei 107, din spatele Palatului Ştirbei. În acest caz, însă, demersurile ONG-urilor au avut un succes relativ, deoarece documentația de urbanism pentru mall-ul de pe Calea Victoriei se află în stadiul de aprobare la Consiliul General al Municipiului București, având atât autorizația de mediu, cât şi pe aceea de la Ministerul Culturii. Asta în ciuda faptului că dezvoltarea imobiliară ar urma să se facă la câțiva metri de un monument istoric cu o vechime de peste 150 de ani.
Așadar, este vorba despre o victorie a ONG-urilor sau despre consemnarea unui blocaj administrativ?