Petrolul (prea) ieftin ruineaza producatorii
Articol de , 1 februarie 2016, 15:00
Arabia Saudita ar putea ajunge la faliment cel mai devreme în 2018 daca pretul petrolului ramane scazut, desi regatul saudit a redus cheltuielile bugetare si a majorat productia de titei pentru a amana pe cat posibil acest moment, afirma postul de televiziune CNBC.
Multe dintre tarile dependente in foarte mare masura de veniturile din petrol trebuie sa taie, in prezent, masiv din cheltuieli pentru a-si echilibra bugetele.
Tarile petroliere cu cele mai mari venituri in raport cu populatia lor redusa, precum Qatar si Kuweit , par sa aiba cele mai putine dificultati, in timp ce in unele dintre tarile mai sarace situatia bugetara este agravata de tulburari sociale si/sau de razboiul civil.
Astfe, Fondului Monetar International a estimat ca Libia, unul dintre cei mari mari producători de petrol, dar care de multi ani este sfasiata razboiul civil, ar avea nevoie de un pret al petrolului de 269 de dolari pe baril pentru a-si echilibra bugetul.
Arabia Saudită are o situatie interna stabila si se afla undeva între cele două categorii, beneficiind de resurse vaste de hidrocarburi, dar si de rezerve valutare de aproximativ 624 miliarde de dolari la finele lunii decembrie.
Stabilitatea interna a regatului saudit este, insa, rezultatul faptului ca exista un mare de locuri de munca bine platite asigurate de stat.
In plus, mizand pe incasarile din petrol, guvernul de la Riad si-a permis cheltuieli publice mai mult decat generose pentru propriii cetateni si a subventionat masiv pretul benzinei, cel al energiei electrice, precum si pretul apei potabile.
Pentru a mentine aceasta situatie in contextul preturilor din ce in ce mai mici la petrol, statul saudit a fost nevoit, in ultimul an, sa recurga la rezerve.
Totusi, recurgerea la rezerve nu a fost suficienta, asa incat Arabia Saudita a fost nevoita sa-si reduca cheltuielile bugetare pentru 2016 cu 13,8% fata de 2015.
In plus, guvernul saudit a redus subventiile ceea ce a crescut pretul la pompa al benzinei precum si tarifele pentru electricitate si apa potabila
Pe langa scaderea cheltuielilor si reducerea subventiilor, autoritatile saudite au fost nevoite sa creasca si productia de petrol, la peste 10 milioane de barili pe zi in luna octombrie.
Asta aduce incasari suplimentare la buget, dar creste si mai mult presiunea de pe piata globala a petrolului, unde in prezent exista un excedent de oferta.
Cotatia barilului de petrol Brent se situează in prezent in jurul a 35 de dolari.