Dinţi mai curaţi şi, neapărat, mai albi!
Articol de , 3 februarie 2016, 14:00
Aceasta este promisiunea producătorilor de pastă de dinţi, bazată pe dorinţa fiecăruia, sau poate mai bine zis, a fiecăreia dintre noi.
Că cele două sunt legate, o demonstrează şi studiile care arată că românii consideră periajul dinţilor drept un act cu efect estetic, precum pieptănatul, nesocotindu-i funcţia pro sănătate.
Aşa că apăs şi eu această pedală şi îţi dau un pont: alături de o igienă riguroasă şi completă a gurii, efectuată zilnic, pentru a avea dinţi ca ai actorilor americani este necesară şi o albire.
Şi, pentru că suntem in secolul XXI, uită de tradiţionalele bicarbonat de sodiu, lamâie ori sare! Este sfatul doctorului stomatolog Ionuţ Leahu, care vine şi cu soluţia modernă:
„Dacă apelăm la lămâie şi sare, ne distrugem, încet-încet, dinţii; de asemenea, şi bicarbonatul distruge dinţii! Toţi am spălat, la un moment dat, cu tix prin casă şi am văzut că, dacă spălăm pe inox, se zgârie. La fel se întâmplă şi cu suprafaţa smalţului. Dacă spălăm cu lucruri abrazive, cum sunt bicarbonatul de sodiu, sarea grunjoasă, cenuşa, nu ştiu, orice alt leac băbesc am mai folosi, stricăm suprafaţa dintelui. Singura soluţie reală de albit dinţii fără riscuri este medicul stomatolog folosind substanţe profesionale care au fost gândite şi studiate şi aprobate să fie utilizate pentru albirea dinţilor.”
Şi dacă strâmbi din nas şi spui: Mofturi!, greşeşti profund! Şi nu o spun eu, ci tot doctorul Leahu:
„Având în vedere că trăim într-o lume în care aspectul fizic este important, eu spun că nu mai este un moft demult, ci este un act de normalitate să vrem să nu ne arătăm vârsta, să nu arătăm că am fost fumători, să nu arătăm ce alimente am consumat, pe dinţii noştri.
Trebuie să ne îngrijim dantura! Este un semn de civilizaţie şi un semn de respect pentru cei din jurul nostru.”
Şi mai e ceva ce trebuie avut în vedere: placa bacteriană! Aceasta trebuie îndepărtată de două ori pe an de către medicul stomatolog (în cazul celor cu boală parodontală, o dată la trei luni).
Dar ce înseamnă boala parodontală şi cum poate fi evitată, afli din rubrica de mâine!