Redarea spatiului public cetățenilor, un moft pentru dezbateri
Articol de Mircea Apostolescu, 5 februarie 2016, 13:26
Atât autoritățile locale, cât si societatea civilă s-au specializat in a organiza mese rotunde, dezbateri, mai mult sau mai puțin publice, work-shop-uri si alte asemenea manifestări, unde diversi reprezentanți ai primăriilor, ai ONG-urilor de toate felurile vorbesc foarte frumos despre redarea spațiului public către cetățeni, despre un oraș mai prietenos pentru pietoni, un oraș în care să îți facă plăcere să mergi pe jos, să te plimbi.
Cu toții suntem de acord, cel puțin la nivel declarativ, cu aceste vorbe frumoase. Ce păcat că, în viața cotidiană, ele se transformă In vorbe goale, „mulțumită” nesimțirii unora dintre noi!
Spre exemplu, pe Bulevardul Banu Manta, la nici 100 de metri de sediul Primăriei Sectorului 1, un sofer a parcat, in plină zi, de-a curmezișul pe trotuar, nemailăsând decât câțiva centimetri pentru pietoni. Ca să treci de maşina acestui „bun cetățean” trebuia să stergi cu haina geamul magazinului în fața căruia parcase.
Din păcate, autoritatea locală nu mai poate lua nici o măsură față de astfel de atitudini antisociale, deoarece Curtea Constituțională a declarat ridicarea mașinilor ca încălcând actul fundamental al României.
Pe de altă parte, nici Poliția Rutieră nu il poate amenda pe cel care sfidează, astfel, orice reglementare legală, decât dacă surprinde soferul chiar la masina parcată ilegal.
Asadar, nimeni nu poate face nimic, iar povestea cu redarea spatiului public… rămâne o frumoasă si perpetua temă de dezbatere.