Atenţie! Impozit pe clădiri cu până la de 20 de ori mai mare, începând din acest an!
Articol de Mircea Apostolescu, 8 februarie 2016, 08:27
Potrivit prevederilor noului Cod Fiscal, impozitul pe clădiri se calculează in funcție de destinația finală a acestora. Astfel, casele, apartamentele sau garsonierele pot avea destinație rezidentială, caz in care la valoarea de construcție a acestora se aplică un coeficient de 0,1%, destinație nerezidentială, caz in care coeficientul aplicat este de 0,2%, sau mixtă. In acest ultim caz, se va aplica coeficientul de 0,1% pentru partea existențială si 0,2% pentru partea folosită in scop nerezidential. Destinația cladirilor sau apartamentelor se stabileste potrivit declaratiei proprietarului, insotită de anumite acte doveditoare. Pentru imobilele a căror valoare nu se poate stabili, se va aplica un coeficient de 2%.
Potrivit noului Cod Fiscal, persoanele care îsi folosesc imobilele, case, apartamente, in scop rezidențial vor plăti un impozit calculat prin aplicarea coeficientului de 0,1% la valoarea de constructie a imobilului. Aceste persoane nu trebuie să depună nici un fel de declaratie suplimentară.
Acei proprietari care au declarat un sediu social, dar nu desfăsoară o activitate economică in apartament si nu îsi deduc cheltuielile cu utilitățile pe firmă, vor depune declarații, in acest sens, la sediile Direcțiilor de Impozite si Taxe Locale, si vor beneficia de aceleasi procent de 0,1%. Declaratia trebuie insotită de un document care să demonstreze că societatea comercială sau persoană fizică autorizată isi desfasoară activitatea in altă locatie – contract de inchiriere sau de comodat pentru un spatiu unde are punctul de lucru sau biroul. Poate fi vorba si despre un document din care să rezulte faptul că activitatea se desfăsoară la sediul clientului sau al angajatorului.
Pentru cazurile in care proprietarii folosesc o parte din imobil ca locuință, iar o altă parte pentru a desfășura o activitate economică, acestia trebuie să depună la sediile DITL declarații in care să specifică numărul de camere folosite pentru locuit, respectiv pentru activitatea economică si suprafețele acestora. In aceste condiții, vor beneficia de coeficientul de 0,1%, pentru partea folosita ca locuință, si vor fi impozitati cu coeficientul de 0,2% numai pentru partea de imobil unde desfășoară activitate economică. Declarațiile trebuie însoțite de un raport privind valoarea imobilului, întocmit de către un expert autorizat ANEVAR.
In cazul persoanelor care îsi închiriază o parte din imobil unei societăți comerciale sau unei persoane fizice autorizate pentru a desfășura o activitate economică, proprietarii imobilelor respective trebuie să depună la DITL o declarația, însoțită de contractul de închiriere sau de comodat si de un raport privind valoarea imobilului, expertiză efectuata de către un expert autorizat ANEVAR. In acest caz, vor fi impozitati cu coeficientul de 0,1%, pentru partea rezidentiala, si cu 0,2%, pentru partea cu activitate economică.
Atentie! Nedepunerea declaratiilor sau lipsa rapoartelor de evaluare atrage alocarea unui coeficient de 2% la valoarea constructiei! Asta poate duce la cresterea impozitului de 10 pana la 20 de ori. Daca veti depune declaratia sau/si raportul de evaluare dupa 31 martie, acestea vor fi luate in considerare abia pentru anul 2017, iar pentru acest an se va aplica coeficientul de 2%. Raportul de evaluare are o valabilitate de 5 ani si trebuie intocmit de catre un expert autorizat ANEVAR.
Declarațiile si rapoartele de evaluare trebuie depuse la sediile DITL până la data de 31 martie.