Citeste cartea de weekend: „Civilizatia analfabetismului”
Articol de cristina.toma, 13 februarie 2016, 11:26
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta iarna, este „Civilizatia analfabetismului” scrisa de Mihai Nadin si aparuta in traducere romaneasca la editura Spandugino. Si chiar daca lucrarea a aparut in anul 1997 si a fost tradusa in limba romana abia acum, este la fel de actuala ca in momentul in care a fost publicata.
In centrul cartii Civilizatia analfabetismului stau fenomenele legate de tranzitia de la o civilizatie dominata de alfabetizare la una caracterizata de o varietate de mijloace de expresie si comunicare. Caderea regimurilor totalitare, dificultatile structurale actuale, efortul mondial de retehnologizare si economia globala reprezinta o parte a tabloului mai amplu al unui progres necesar.
Lumea noastra nu mai este lumea a doua culturi – stiinta si discipline umaniste ci una a unei dinamici fara precedent pana acum in istorie. In aceasta lume, numeroase alfabetizari noi, supuse uzurii morale ca orice altceva in epoca noastra, depasesc necesitatea si posibilitatea unei alfabetizari atotcuprinzatoare. Ele asigura interactiunii umane mijloacele adecvate atingerii a probabil celor mai radicale forme de individualism, ca si mijloacele cele mai uluitoare de interconditionare sociala. Ar ramane in acest caz intrebarea „Spre ce ne indreptam?”, iar Mihai Nadin a raspuns „ca ne aflam intr-o alta etapa a dezvoltarii civilizatiei in care alte mijloace au devenit necesare; ele sunt complementare alfabetismului. Ne indreptam spre civilizatia unei multitudini de expresii si comunicare care ne vor permite sa intelegem realitatea careia ii apartinem din multe alte perspectivedecat doar din perpectiva scrisului, cititului si a comunicarii in limbajul natural”.
Desi „Civilizatia anafabetismului” analizeaza toate aspectele epocii post-industriale in care traim – de la noile tehnologii la politica – ne vorbeste de fapt despre conditia umana si transformarea ei in epoca in care traim. Lansata in aceasta saptamana la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti, cartea a atras un numeros public format mai ales din studenti ai universitatii. Dincolo de toate acestea va mai pot spune ca nu veti lasa cartea din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.