Explicatii OTP Bank dupa decizia definitiva in favoarea ANPC
Articol de Marga Tudor, 15 februarie 2016, 12:13
Procesul pierdut de OTP Bank in fata ANPC a fost demarat initial de aproximativ 400 de clienti care au refuzat semnarea actelor aditionale in baza Ordonantei 50 pe 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, potrivit institutiei bancare.
Ulterior, instanta a extins procesul pentru 8 mii de clienti dar in cazul a 7.600 dintre acestia, respectivele clauze – intre care si dreptul bancii de a modifica unilateral dobanda – fusesera eliminate inca din 2010 cand au fost implementate prevederile ordonantei, precizeaza banca.
Reprezentantii OTP mai spun ca banca a lansat in decembrie 2015 un program de conversie a creditelor in franci elvetieni, bazat pe solutii personalizate, pe termen lung. Pana in momentul de fata, 80 la suta din clientii bancii cu astfel de credite, si-au exprimat interesul de a beneficia de programul de conversie care presupune reduceri ale datoriilor actuale si conversia sumelor ramase in lei sau euro.
Amintim ca miercurea trecuta, Curtea de Apel Bucuresti a dat dreptate Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, in procesul contra OTP Bank.
In urma acestei decizii, banca este obligata sa modifice toate contractele de credit care au clauze abuzive, asemanatoare celor contestate in instanta. Avocatii spun ca oamenii pot depune plangeri de recuperare a eventualelor sume platite in urma clauzelor abuzie si dobinzile aferente acestora. Pentru restituirea sumelor, consumatorii trebuie sa mearga pe cale separata in instanta.
Decizia Curtii de Apel Bucuresti stabileste ca OTP Bank trebuie sa elimine din toate contractele asemanatoare celor contestate la tribunal de ANPC, clauzele abuzive pentru creditele de consum cu ipoteca. Decizia este definitiva.
Directorul general al ANPC, Paul Anghel a declarat ca acesta este primul proces castigat de institutie de la modificarea Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori.
In prezent, ANPC are pe rolul instantelor de judecata 43 de dosare avand ca obiect constatare de clauze abuzive.