În România nu există medici oncologi pediatri tineri!
Articol de , 16 februarie 2016, 11:49
29 de astfel de specialişti mai sunt în funcţie, iar o parte dintre ei se află în pragul pensionării, a declarat preşedintele Societăţii Române de Hemato-Oncologie Pediatrică, conf. dr. Monica Dragomir, şeful Secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti.
Supra-specializarea hematologie şi oncologie pediatrică a fost desfiinţată cu mai mult de zece ani în urmă. A fost reînfiinţată, pe hârtie, în 2012, iar anul trecut a fost aprobată de către Ministerul Sănătăţii, conform standardelor europene.
Monica Dragomir atrage atenţia şi asupra lipsei asistentelor din secţiile şi compartimentele de oncologie pediatrică.
Personalul este insuficient nu doar din cauza dificultăţii muncii depuse, ci şi a lipsei sporurilor.
Un fenomen îngrijorător constatat după anii 2012 a fost diagnosticul în stadii tardive, fenomen care afectează şansa de supravieţuire sub tratament oncologic.
In Europa, conform statisticilor din 2014, în fiecare an sunt diagnosticate 35.000 de cazuri noi de cancer, dintre care 15.000 la copii cu vârste sub 15 ani, iar 20.000 la categoria de vârstă 15 – 24 de ani.
Două treimi dintre supravieţuitori se confruntă cu efecte secundare tardive, care le afectează calitatea vieţii.
Rata de supravieţuire la nivel global în cazul copiilor bolnavi de cancer este de 80%, însă 6.000 de copii mor în fiecare an de cancer.