VIDEO: In teorie, viata romanilor pare roz…
Articol de , 17 februarie 2016, 12:20
Conform Bancii Nationale, in ultimul trimestru al anului trecut, detinatorii de carduri bancare au facut plati cu cardul in valoare de 7 miliarde 600 de milioane de lei, in schimb au retras de la ATM-uri 35 de miliarde de lei cash, adica de aproape 5 ori mai mult bani.
De ce sunt nu le place romanilor sa faca plati cu cardul?
Este o problema de obisnuinta, dar si una de lipsa de dotare a celor care incaseaza bani. Statul nu da nici el un exemplu bun: in Bucuresti, in sectoarele 3, 4 si 5, taxele si impozitele catre ANAF nu pot fi platite cu cardul.
La fel, nu poti plati cu cardul parcarea in centrul Capitalei.
Privatii nu sunt nici ei mult mai deschisi la utilzarea cadrurior. la Aeroportul Otopeni, de exemplu, nu poti plati parcarea cu cardul bancar.
Nu poti plati cu cardul bancar nici intretinerea la bloc: administratorul aduna banii cash, apoi se duce la bancomat si plateste, de exemplu, factura de electricitate pentru spatiile comune.
Ce dobanzi mai ofera bancile
La depunerile la vedere, adica la banii pe care ii primim ca salariu si pe care ii putem scoate de la ATM-uri, dobanzile sunt zero, chiar si daca iti pastrezi un an intreg salariul neatins in banca.
Daca vrem sa primim ceva dobanda trebuie sa scoatem salariul si sa constituim un depozit la termen. Chiar si asa, la un depozit pe un an marea majoritate a bancilor ofera dobanzi de sub 2%, chiar de 1,4%, cat este cea mai mica dobanda publicata.
Dintre bancile cele mai mari, doar una singura ofera putin peste 2% la depozit de un an. Si totusi romanii continua sa depuna bani in banci. Dupa cifrele BNR, in decembrie 2014, romanii, persoane fizice, aveau depusi in banci, la vedere sau in depozite, echivalentul a 139 de miliarde de lei. In decembrie 2015 erau depusi in banci 147 de miliarde de lei.
Investitia imobiliara, alternativa la depozitele bancare
Zona de sud a Bucurestiului a fost si in 2015 principala zona de dezvoltare imobiliara, tinand cont ca segmentul „mass market”, adica locuintele ieftine, au reprezintat peste 50% din oferta pusa pe piata de catre dezvoltatori.
Totusi, in 2015 a crescut si ponderea proiectelor „middle market”, adica locuinte noi dezvoltate in zone semicentrale, sau in zona de nord.
Aceasta tendinta catre locuinte ceva mai scumpe se va mentine si in acest an, estimeaza specialistii.
In privinta finantarii, Premier Imobiliare sustine ca dintre persoanele participante la o analiza 57% au afirmat ca au accesat Programul „Prima Casa”, 34% au luat un credit ipotecar si 9% au preferat plata in numerar.
Cu toata efervescenta din piata rezidentiala, preturile la apartamentele vechi si noi in Capitala nu au crescut prea mult.
Conform Imobiliare.ro, preturile apartamentelor noi din Bucuresti chiar au scazut, in medie, in ianuarie 2016 cu pana la 4,3% fata de acum un an. Pe de alta parte, preturile apartamentelor vechi din Capitala au avansat in luna ianuarie fata de ianuarie 2015, dar cu doar 2,8%.