Cu metroul, în preistorie…
Articol de Sabina Lapadatescu, 18 februarie 2016, 16:06
Puţini dintre cei care trec prin staţia de metrou Politehnica nu ştiu că păşesc de fapt pe fundul unei mări preistorice, respectivele dale fiind vestigii ale unui recif străvechi.
Mai nou, câţiva ascultători ne-au semnalat că plăcile în cauză încep să fie înlocuite, deşi o vizită la faţa locului nu m-a convins de această realitate. Sub tălpile mele defilează animale şi plante fosilizate, de mult timp dispărute, de genul a ceea ce azi ar fi luate drept scoici, melci sau alge roşii.
Călătorii întâlniţi de gura de metrou Politehnica nici nu vor să audă de o eventuală schimbare a dalelor roşcate cu fosile, care au devenit între timp o mândrie a Bucureştiului. Ele provin de la o carieră de calcar din judeţul Cluj şi au fost instalate în 1983, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu.
Studenţii bucureşteni de la Geologie au ajuns să facă aici lecţii practice deoarece pot identifica fosile pe care le mai întâlnesc doar în manualele de paleontologie.
Conferenţiarul Mihai Popa, specialist în domeniu, are o înţelege cu Metrorex pentru a deschide în staţia Politehnica un „muzeu de 5 minute” în care pasagerii metroului să admire în conoştinţă de cauză viaţa unor ere de mult timp apuse.
Şi pentru că nu mă dumiream ce sunt rudiştii, vedetele plăcilor roşcate de la metrou, Mihai Popa mă conduce la vitrina cu respectivele fosile care par nişte morcovi calcifiaţi. Ei eu dispărut acum 65 de milioane de ani, la sfârşitul erei cretacice, în urma unei catastrofe planetare, care a pus capăt şi dominaţiei dinozaurilor.
După vizita în staţia de metrou Politehnica, mi-am mai revenit văzând plăcile cu rudişti aparent la locul lor. În plus, de la Metrorex am primit asigurări că nu e vorba de nicio renovare în această staţie şi că e posibil ca anumite plăci deteriorate să fi fost înlocuite în timp pentru a nu pune în pericol călătorii.
Text & foto: Ovidiu Moldovan